HomeStiriSecuritate ITTendinţe în securitatea IT în 2013
securitate

Tendinţe în securitatea IT în 2013

securitateG Data așteaptă o creștere semnificativă a atacurilor planificate, precum și a programelor malware pentru Mac și Android. Experții G Data SecurityLabs au alcătuit o retrospectivă, la sfârșit de an, a atacurilor și infracțiunilor cibernetice asupra securității IT.

În 2012, infractorii online au optat pentru malware inteligent și, prin urmare, au acționat mai mult pe calitate, decât pe cantitate. G Data se așteaptă la o continuare a acestui trend pentru anul viitor și crede că infractorii vor ataca, deasemenea, companii și instituții. Pentru a avea mai multe șanse de reușita, ei vor exploata dispozitivele mobile personale ale angajaților care au acces la rețeaua companiei. În 2013, experții în securitate cred că atacatorii îi vor viza, într-o mai mare măsură, pe utilizatorii de dispozitive mobile și de Mac-uri. Malware-ul pentru computerele Apple a fost până acum într-o perioadă de testare. În plus, kit-urile de exploatare (exploit kits) sunt produse în masă, iar pentru folosirea acestora nu este nevoie de experți. În ceea ce privește războiul cibernetic atât de mediatizat, G Data punctează: spionaj, da – război cibernetic, nu! G Data a făcut un rezumat al tuturor previziunilor în IT Security Barometer 2013.

“Încă nu a avut loc o creștere a atacurilor planificate asupra companiilor și instituțiilor, iar noi estimăm că se va întâmpla anul viitor, deoarece acest model de infracțiuni electronice este extrem de profitabil. Atacatorii vor utiliza un nou vector de atac, prin accesarea dispozitivelor mobile ale angajaților, în mod planificat, obținând astfel accesul la datele sensibile ale companiilor, de exemplu,” explică Ralf Benzmuller, șef al G Data SecurityLabs. “Asistăm la o altă evoluție interesantă, a kit-urilor de exploatare. Acestea fac computerele mai ușor de atacat, urmarea constând în pachete întregi de date dislocate și puse la vânzare pe piața neagră. Iar aceasta nu este o treabă care să necesite prezența unui expert.”

 

Barometru IT Security pentru 2013

 

2013 – anul războiului cibernetic sau doar al panicii cibernetice? Războiul cibernetic a fost menționat repetat în conexiune cu Stuxnet, Flame sau Gaus. Cu toate acestea, expertul în securitate crede că acest război nu va avea loc. “Cei care vorbesc despre războiul cibernetic sunt, cu siguranță, pe o pistă greșită. Aceasta este o chestiune de activități specifice spionajului, mai degrabă. Să vorbești despre război cibernetic (cyber warfare) este o exagerare,” spune Ralf Benzmuller. “Este mai potrivit de spus că, la fel ca într-o dispută militară, un departament adecvat este desemnat să protejeze propria infrastructura IT și să țină la distanță un potențial atacator.”

Mai mult la secutitateit.ro

Share With: