T1, Romania: Vezi cate amenintari pe baza de Autorun au fost
Viruşii ce au la bază funcţia Autorun se răspândesc atunci când utilizatorii introduc în computer stick-uri USB infectate fără să le verifice în prealabil. Ameninţările care au la bază funcţia Autorun au afectat, în primul trimestru al acestui an, peste 13,5% din calculatoarele din România, potrivit datelor Bitdefender.
Pericolele persistă deşi funcţia Autorun a fost eliminată de pe noile versiuni ale sistemului de operare Windows, începând cu Windows Vista SP1, în 2008. Acest tip de viruşi se răspândesc atunci când utilizatorii introduc în computer stick-uri USB infectate fără să le verifice în prealabil.
Introducerea pe scară largă a terminalelor de stocare USB şi apariţia funcţiei Autorun în Windows au fost exploatate din plin încă de la începutul anilor 2000. În ultimii cinci ani, viruşii ce utilizează această funcţionalitate au atins o proporţie de-a dreptul epidemică, iar ameninţările care au la bază această funcţie au dominat rapoartele cu privire la malware de atunci încoace.
Bitdefender anunţă lansarea unei noi versiuni a soft-ului utilitar USB Immunizer care dezactivează ameninţările ce au la bază funcţia Autorun, înainte ca acestea să infecteze calculatorul şi face stick-ul USB imun la orice comportament periculos.