Sute de mii de aplicații malițioase eliminate din Google Play în 2017
Google a eliminat sute de mii de aplicații malițioase din Google Play în 2017 înainte ca acestea să fie instalate de cineva.
Potrivit statisticilor oficiale publicate de Google, numărul aplicaţiilor care nu respectă standardele de calitate impuse de companie a crescut cu 70% în 2017, comparat anului anterior. Însă informaţia reflectă în egală măsură şi o îmbunătăţire a eficienţei filtrelor de detecţie, care au permis nu doar eliminarea mai multor aplicaţii infectate, ci şi scurtarea duratei de timp în care acestea sunt vizibile în Play Store. Potrivit Google, 99% dintre aplicaţiile infectate au fost blocate fără ca nimeni să apuce să le instaleze, srie go4it.ro.
În mod cert, verificarea şi eliminarea a 700.000 aplicaţii din magazinul Google Play nu ar fi posibilă fără ajutorul unor filtre automate sofisticate, asistate cu cele mai noi tehnologii de inteligenţă artificială.
Tehnologiile de inteligenţă artificială au avut un rol important şi în raportarea aplicaţiilor de proastă calitate sau dezvoltatori rău intenţionaţi, prin contribuţia utilizatorilor obişnuiţi care lasă impresii în paginile aplicaţiilor din Play Store.
Filtrele interne de verificare a aplicaţiilor au fost suplimentate anul trecut şi cu o funcţie de scanare a aplicaţiilor deja instalate, accesibilă chiar din aplicaţia Google Play. Rolul acesteia este de a oferi un remediu pentru situaţiile nedorite în care o aplicaţie infectată reuşeşte să eludeze temporar filtrele Google, ajungând la utilizatori.
Cele mai multe aplicaţii maliţioase eliminate, aproximativ 250.000, fac parte din aşa-numita categorie Copycats – aplicaţii care copiază produse foarte populare pentru a păcăli utilizatorii să permită accesul la datele personale, scrie publika.md.
Însă, ca utilizator al unui smartphone cu Android, să ştii că 700.000 de aplicaţii încearcă în decursul unui an să îţi infecteze telefonul şi să-ţi fure datele personale, cumva nu creează sentimentul de siguranţă pe care Google mizează.
Unul din numeroasele incidente de anul trecut a costat în câteva zeci de aplicaţii de Android care foloseau dispozitivele pe care erau instalate pentru a susţine atacuri DDoS. Nu mai târziu de luna aceasta, au fost eliminate din Play Store alte câteva zeci de jocuri pentru copii care afişau reclame pornografice.