Summit regional de securitate cibernetica, la Bucuresti
România va găzdui luna viitoare un summit regional pe probleme de securitate cibernetică, la care vor participa reprezentanţi din 18 ţări din Europa Centrală şi de Est.
Reuniunea este organizată la nivel guvernamental, cu sprijinul americanilor, care vor aduce la Bucureşti şi reprezentanţi din 20 de companii specializate în securitate informatică, informează TVR.
Summitul regional pentru securitate cibernetică aduce la aceeaşi masă lideri şi specialişti care vor căuta cele mai bune soluţii astfel încât ţările să se protejeze mai bine în faţa spionilor, pe internet, şi să ia măsurile adecvate în situaţii limită.
Oficiali regionali responsabili cu securitatea cibernetică vor discuta despre ameninţări, vulnerabilităţi, dar şi despre resurse, cele mai bune practici şi oportunităţi de a colabora în acest domeniu critic, a declarat înaltul reprezentant comercial pentru sud-estul Europei (Ambasada SUA), Jim Cunningham.
Anul trecut, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate a înregistrat peste 78 milioane de alerte de securitate cibernetică.
Aproximativ 2,4 milioane de IP-uri unice dintr-un total de aproximativ 10 milioane, deci undeva aproape de un sfert, au fost implicate în aceste incidente, a subliniat ministrul Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu.
Hackerii vizează de la furtul unor date personale până la atacuri asupra unor instituţii strategice. În unele situaţii, computere compromise din România au fost folosite pentru atacarea unor ţinte informatice din alte ţări, potrivit unui raport prezentat recent în CSAT.
Octombrie Roşu, Mini Duke sau Epic Turla sunt 3 dintre cele mai puternice campanii de spionaj cibernetic, care au vizat inclusiv agenţii guvernamentale din România.
Atacurile cibernetice s-au intensificat în ultima perioadă, nivelul tehnic al acestora este în creştere, iar riscurile ca o asemenea criză majoră să apară sunt mari, a avertizat directorul Centrului Naţional Cyberint, SRI, colonelul Florin Cosmoiu.
Luna viitoare, la Bucureşti se deschide şi un centru – pilot de inovare în securitate cibernetică, finanţat de americani şi coordonat de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate.
În cadrul NATO, România este naţiune-lider pentru Fondul de sprijin privind apărarea cibernetică a Ucrainei.