SUA vor sa infiinteze o noua unitate de aparare cibernetica
Armata americană este pe cale să înfiinţeze o nouă unitate de apărare cibernetică care ar putea fi folosită pentru a proteja SUA şi, eventual, în scop ofensiv.
Directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) Michael Rogers, care va conduce “US Cyber Command“, a explicat că această unitate de 6.200 de persoane ar urma să fie deplin operaţională la orizontul lui 2016 şi va permite consolidarea protecţiei în faţa atacurilor piraţilor informatici sau a celor susţinute de alte state, transmite Mediafax.
Michael Rogers a precizat, în cursul unei conferinţe de presă privind apărarea cibernetică, la Washington, că această unitate va putea fi folosită pentru a răspunde unor atacuri cibernetice asupra “infrastructurilor esenţiale”, precum reţelele electrice controlate prin calculatoare, reţelele financiare, de transporturi etc.
“Trebuie să recunoaştem cu toţii că sistemele noastre de informaţii sunt ameninţate în totalitate de o mare varietate de actori care doresc să pătrundă în aceste sisteme din diferite motive”, a subliniat Rogers în cursul conferinţei Billington Cybersecurity.
De asemenea, noua unitate va servi pentru consolidarea protecţiei sistemelor informatice ale Pentagonului şi va ajuta la ameliorarea capacităţilor cibernetice ale centrelor de comandă ale armatei americane din întreaga lume, a adăugat amiralul.
“Trebuie să plecăm de la principiul că există o dimensiune cibernetică în aproape toate scenariile la care suntem expuşi”, a spus el.
Întrebat dacă această unitate va avea şi un rol ofensiv, Michael Rogers a răspuns: “Încerc să mă asigur că Departamentul Apărării are la dispoziţia sa toată paleta de mijloace necesare dacă se ia decizia de a fi folosită” în acest sens.