HomeStiriSecuritate ITSRI cere intarirea securitatii cibernetice a Romaniei
sri

SRI cere intarirea securitatii cibernetice a Romaniei

sriServiciul Român de Informații susține că legislația domeniului cibernetic trebuie schimbată pentru a diminua vulnerabilitatea în fața atacurilor cibernetice.

În ultima jumătate de an, nu mai puțin de 3 milioane de atacuri cibernetice au avut drept ținte calculatorele românilor. De altfel, țara noastră este pe locul şapte în topul celor mai vulnerabile ţări din Europa la spionajul cibernetic şi asta pentru că multe din instituţiile statului folosesc sisteme de operare învechite, transmite Digi24.

Recent, hackerii ruşi au atacat două ministere pentru a fura date legate de economia naţională, dar şi despre politica externă a României.

Campaniile de spionaj cibernetic Turla, Snake sau Uroburos au ţintit şi România. Hackerii care sunt în spatele acestor operaţiuni vor să fure informaţii din instituţille guvernamentale din Europa. Specialiştii IT atrag atenţia că în România, Ministerul de Interne, cel de Externe, Ministerul Economiei, Serviciile de Informaţii şi Armata sunt cele mai vulnerabile în faţa acestor ameninţări.

România se află pe locul şapte în topul ţărilor aflectate de companiile de spionaj cibernetic. Pe primul loc este Franţa. Ultimul atac a afectat două ministere, două instituţii guvernamentale, mai multe companii private, dar şi utilizatori persoane fizice. Hackerii caută pe serverele instituțiilor informații legate de resure și politică externă. Autoritățile susțin că până acum nu au fost furate informații care să pună în pericol securitatea națională.

Ultimul atac a fost depistat chiar săptămâna trecută. Specialiştii susţin că instistuţiile statului sunt în pericol pentru că folosesc sisteme de operare depăşite. Multe dintre ele au rămas încă la nivelului anului 2004 din punct de vedere al securităţii.

„Din păcate, din câte știu eu, sunt foarte multe instituții publice care folosesc calculatoare ce încă rulează Windows XP, un sistem de operare ce nu mai este susținut de cei de la Microsoft din perspectiva update-urilor, mai ales a celor de securitate, sunt practic uși de intrare pentru atacatori”, explică Ştefan Tănase, specialist IT.

De la începutul anulul și pună acum au fost lansate 2.600.000 de atacuri asupra calculatoarelor românilor prin campaniile de spionaj cibernetic. Serviciul Român de Informații, intituția care are atribuții în combaterea acestor fenomene, susține că are nevoie de o legislație mai solidă.

„Acest context evidenţiază, o dată în plus, necesitatea creării şi promovării unui cadru legislativ solid în domeniul securităţii cibernetice, care să asigure condiţiile necesare investigării fără sincope şi printr-o cooperare strânsă cu entităţile afectate, atât publice, cât şi private, a atacurilor cibernetice cu un grad ridicat de complexitate şi care, prin materializare, pot afecta grav securitatea naţională a României şi a statelor aliate”, se arată într-un comunicat al SRI.

Din datele strânse până acum de anchetori reiese faptul că unele dintre atacuri au pornit de la servere localizate în Rusia sau în ţări din Asia. Identitatea autorilor este însă imposibil de depistat. Virușii pot să ajungă în calculatoare printre simplă accesare a unei pagini de internet. Specialiștii recomandă prudență maximă atunci când stocăm informații personale pe computere sau pe rețele de socializare.

 

 

 

Share With: