HomeStiriSecuritate ITSenatul a respins proiectul de lege pentru securitate cibernetica
res

Senatul a respins proiectul de lege pentru securitate cibernetica

resPlenul Senatului a respins proiectul de lege privind securitatea cibernetică, după ce acesta a fost declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională.

Plenul Senatului a respins, marţi, la reexaminare, proiectul de lege privind securitatea cibernetică, pentru punerea de acord a acestuia cu decizia Curţii Constituţionale nr. 17 din 21 ianuarie. Raportul Comisiei juridice a fost respingere a proiectului de lege ca urmare a deciziei CC, prin care proiectul de lege a fost declarat neconstituţional în ansamblul său, informează Mediafax.

Curtea Constituţională a decis, pe 21 ianuarie, că Legea securităţii cibernetice este neconstituţională în ansamblul ei, întrucât are deficienţe de respectare a normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, dar şi sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului CSAT.

Plenul Curţii Constituţionale a analizat, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a prevederilor Legii privind securitatea cibernetică, obiecţie formulată de un 69 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind securitatea cibernetică a României este neconstituţională, în ansamblul ei.

În 23 decembrie 2014, deputaţii PNL au contestat la Curtea Constituţională Legea securităţii cibernetice, iniţiată de Guvern şi adoptată cu o săptămână înainte, în unanimitate, în plenul Senatului, deci şi cu votul favorabil al senatorilor PNL şi PDL.

Deputaţii liberali au arătat, în sesizarea de neconstituţionalitate a Legii securităţii cibernetice, că actul normativ limitează dreptul la viaţă privată digitală.

Proiectul legii securităţii cibernetice fusese adoptat în 19 decembrie 2014 de plenul Senatului, după ce trecuse prin adoptare tacită de Camera Deputaţilor, în 17 septembrie.

 

 

 

Share With: