Securitatea portofelelor hardware pentru Bitcoin ar putea fi îmbunătățită
Dispozitivele folosite pentru administrarea de conturi personale ce conțin Bitcoin ar putea fi îmbunătățite pentru a oferi o mai bună protecție împotriva hackerilor, conform cercetătorilor.
Oamenii de știință din domeniul computerelor au descoperit pucte slabe ale securității dispozitivelor care administrează conturi personale ce conțin moneda digitală Bitcoin – ca alternativă la banii obișnuiți, scrie sciencedaily.com.
Ei au găsit și o soluție pentru remedierea problemelor. Descoperirea lor ar putea ajuta firmele care produc astfel de portofele să îmbunătățească modul în care portofelele hardware pentru Bitcoin interacționează cu computerele.
O echipă a Universității din Edinburgh a realizat o analiză de securitate amănunțită a sistemului de comunicare folosit de cele mai populare modele de portofele Bitcoin. Cercetătorii u creat un malware care poate intercepta mesajele dintre portofele și computere – locul unde utilizatorul își administrează contul Bitcoin, scrie globalspec.com.
Testele au arătat că intimitatea utilizatorului nu este protejată și ușurința cu care se pot accesa aceste conturi și transfera moneda pe alt cont. În urma acestor descoperiri, cercetătorii au propus o soluție pentru îmbunătățirea securității acestor sisteme. Aceasta ar cripta anumite mesaje transmise între portofelele Bitcoin și computere, făcându-le mai sigure. Soluția lor poate fi încorporată de toate portofelele hardware pentru Bitcoin.
Cei de la Ernst & Young au detaliat cât de mare este problema securității atunci când vine vorba de criptomonede. Datele au arătat că 10% din 372 de oferte inițiale sunt furate de către hackeri, un procent care reprezintă în jur de 1.5 milioane de dolari pe lună. Ba mai mult, hackerii primesc acces și la informații personale cum ar fi adresa, numere de telefon, numărul cardului de credit sau detalii bancare. Totalul pagubelor ajunge la 400 de milioane de dolari de-a lungul anilor 2016 și 2017, scrie betit.ro.
Hackerii sunt foarte atrași de aceste criptomonede deoarece nu există o autoritate competentă care poate rezolva probleme ca pierderea datelor sau furturi și piața acestor criptomonede este într-o creștere continuă. Ernst & Young au anunțat că aceste atacuri cibernetice cresc de la lună la lună.
În plus, în opinia lui Arseny Reutov, Bitcoin Gold, care a devenit o altă criptomonedă pornind de la Bitcoin, prin separare, are o problemă de securitate și nu este singura criptomonedă aflată în această situație. Faptul că Bitcoin Gold a fost imediat victima unui atac DDoS sugerează acest lucru. Diferența majoră dintre Bitcoin Gold și Bitcoin este modul în care este extrasă moneda folosind un algoritm care nu este specializat, adică care nu folosește un circuit integrat special produs pentru o anumită aplicație, scrie bitcoin.com.
Bitcoin Gold s-a separat de bitcoin pe 24 octombrie și aproape imediat a fost ținta unui atac DDoS care a oprit funcționarea rețelei. În plus, pe 20 noiembrie 2017, s-a descoperit că un portofel Bitcoin Gold era folosit pentru tranzacții frauduloase. Suma pe care utilizatorii păcăliți au pierdut-o ajunge la un total de 3,3 milioane de dolari.
Coinbase, o mare companie care susține schimbul de criptomonde nu susține Bitcoin Gold deoarece creatorii săi nu au permis accesarea algoritmului pentru verificare de către public, ceea ce este considerat un mare risc de securitate.