Romania: Conferina nationala a specialistilor in domeniul prevenirii si combaterii criminalitatii informatice
Cea de-a şaptea ediţie a Conferinţei naţionale a specialiştilor în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice a fost organizată la Bucureşti, în perioada 22 – 25 mai 2012, de către Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Ambasada Statelor Unite ale Americii.
Consacrată la nivel naţional şi internaţional drept un forum de promovare a cooperării interinstituţionale, conferinţa a reunit experţi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române/Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate/Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, a Ministerului Public, Ministerului Justiţiei, Parlamentului României, Ambasadei SUA, FBI, Eurojust, Poliţiei australiene, Poliţiei engleze (SOCA/Serious Organized Crime Agency) şi Action Fraud, Poliţiei olandeze, Europol, Consiliului Europei, Business Software Alliance, precum şi din partea Microsoft, Oracle, Vodafone, Bit Defender, Provision, Kaspersky, VISA Europa, Symantec şi Western Union. Evenimentul de la Bucureşti s-a derulat în colaborare cu The Society for the Policing of Cyberspace (POLCYB), o organizaţie internaţională non-profit care susţine parteneriatele globale între sectorul public şi sectorul privat în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice. În premieră pentru POLCYB, întrunirea anuală a membrilor săi a avut loc în Europa de Est şi s-a derulat simultan cu conferinţa naţională a specialiştilor români.
Ceremonia de deschidere s-a bucurat de prezenţa unor distinşi oaspeţi care au susţinut alocuţiuni – Adjunctul Inspectorului General al Poliţiei Române, Chestor de Poliţie Florentin Robescu; Adjunctul Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea; Ataşatul pe probleme de securitate al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, Philip Nazelrod; Preşedintele Society for the Policing of Cyberspace POLCYB, Stuart Hyde; Consilierul în cadrul Norton Lead Cyber Security, Symantec Corporation şi Preşedinte al POLCYB, Adam Palmer; Directorul Executiv al POLCYB, Bessie Pang; Managerul pe probleme de strategie în afaceri al Microsoft România, Todi Pruteanu şi Managerul General al Oracle România, Sorin Mândruţescu.
Agenda celei de-a şaptea ediţii a Conferinţei naţionale a specialiştilor în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice a inclus teme de actualitate precum criminalitatea informatică în contextul dezvoltării colaborării internaţionale şi a parteneriatelor public – privat, prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice în România, tendinţe şi evoluţii ale criminalităţii informatice, criminalitatea informatică şi legislaţia europeană, atacurile informatice, prevenirea şi combaterea fraudelor cu cărţi de credit, evaluarea de risc şi managementul securităţii companiilor, mediile de socializare şi provocările pentru agenţiile de aplicare a legii.
Respectând tradiţia ediţiilor anterioare, reuniunea experţilor a prilejuit prezentarea şi dezbaterea unor cazuri de criminalitate informatică instrumentate de structurile Poliţiei Române în colaborare cu partenerii străini.
Conferinţa de la Bucureşti s-a adresat, în primul rând, poliţiştilor şi procurorilor din România implicaţi în această problematică, fiind un bun prilej de a prezenta întreaga deschidere de cooperare interinstituţională şi internaţională, precum şi hotărârea Poliţiei Române de a trata cu prioritate acest fenomen.
Chiar de la înfiinţarea acestei structuri de specialitate în anul 2003, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a Inspectoratului General al Poliţiei Române a fost beneficiarul sprijinului constant acordat de Ambasada SUA, prin intermediul programelor de pregătire şi asistenţă tehnică ale Departamentului de Stat al SUA, cu un buget care a depăşit suma de un milion de dolari. În iunie 2011 aceste iniţiative au continuat prin lansarea, cu ajutorul unei donaţii de echipamente de specialitate în valoare de peste 52.000 USD, a site-ului dedicat depunerii de sesizări online pe tema activităţilor ilicite din sfera criminalităţii informatice www.efrauda.ro. Portalul reprezintă un instrument modern de sesizare, dar şi o sursă de informaţii cu privire la situaţia criminalităţii informatice din România (legislaţie, tendinţe şi recomandări pentru cetăţeni). Un număr de peste 100 de sesizări au fost deja depuse prin intermediul site-ului şi au fost direcţionate în mod eficient spre echipele de investigaţie competente. Colaborarea bilaterală dintre structurile specializate a fost marcată şi de numeroase succese în plan operativ, în primele luni ale acestui an înregistrându-se cca. 107 cazuri comune pe linia fraudelor informatice şi a atacurilor informatice, cu peste 220 de percheziţii domiciliare efectuate şi circa 57 de persoane reţinute. Parteneriatul excepţional dintre Ambasada SUA, agenţiile americane de aplicare a legii şi structurile de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române va continua şi în viitor.