HomeStiriSecuritate ITRetelele de socializare, cele mai afectate de spam
Phishing

Retelele de socializare, cele mai afectate de spam

 

 

 

PhishingRețelele sociale rămân cel mai frecvent atacate de spam. Utilizatorii LinkedIn au riscat dezvăluirea datelor cu caracter personal, în urma unui atac de tip phishing.

 

Potrivit unui nou studiu Kaspersky, rețelele sociale sunt cel mai frecvente ținte ale atacurilor de tip phishing, cu un procentaj de 23,5%. De asemenea, un număr semnificativ de fișiere malware a fost distribuit în numele unor organizații financiare binecunoscute, scrie IncomeMagazine

În luna martie, site-ul LinkedIn a fost compromise de infractorii cibernetici, printr-o campanile de email cu tema Ziua Sf. Patrick, în care se promitea utilizatorilor un cont premium gratuit pentru site-ul de socializare. Pentru a intra în cont, utilizatorul trebuia să acceseze un link care ducea la o pagină phishing, iar datele utilizatorului, odată introduse, erau transmise infractorilor.

Alte platforme atacate au fost serviciile de email și mesagerie instantă, cu un procentaj de 16,6%, în timp ce cota motoarelor de căutare (14,4%) și a organizaiilor financiare și de plată online a scăzut cu 2, respective, 3,5 puncte procentuale. Proporția atacurilor phishing împotriva magazinelor online a crescut cu 8,9%, având un procentaj de 12,8%.

Cele mai frecvent utilizate fișiere malware în luna martie au fost:

Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen – o pagină HTML falsă, trimisă utilizatorilor prin intermediul e-mailului și deghizată sub forma unui mesaj important din partea unei instituții bancare cunoscute, a unui magazin online, a unei companii de software etc.

Viermele de rețea Aspxor– infectează automat website-uri, descarcă și pornește alte programe și colectează informații importante din computer.

Email-Worm.Win32.Bagle.gt – un vierme pentru e-mail care trimite copii ale sale către toate adresele de e-mail identificate în computerul infectat. De asemenea, viermele descarcă fișiere de pe internet, fără cunoștința utilizatorului.

Troianul Zbot – specializat în furtul de informații confidențiale.

Familia de troieni Bublik – descarcă fișiere malware în computerul utilizatorului, după care le lansează.

Familia de fișiere de tip backdoor Andromeda permite infractorilor cibernetici să controleze pe ascuns computerele infectate și să le includă in bonets.

China a fost principala sursă de spam, responsabilă pentru 24,6% din numărul total de spam distribuit. SUA a ocupat locul al doilea în clasament, cu 17%, iar Coreea de Sud locul al treilea, cu 13,6% din cantitatea totală de spam distribuită la nivel mondial.

 

 

 

Share With: