HomeStiriSecuritate ITReţea de fraude informatice cu complice poliţist destructurată de DIICOT
hacker

Reţea de fraude informatice cu complice poliţist destructurată de DIICOT

hackerProcurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au efectuat miercuri 32 de percheziţii la o grupare de falsificatori de carduri bancare.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, remis de Agerpres, au avut loc percheziţii domiciliare în Bucureşti, Constanţa şi Ploieşti, dar şi în Germania şi Italia la gruparea specializată în săvârşirea de infracţiuni prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice. Anchetatorii susţin că membrii grupării au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale din activitatea de confecţionare/deţinere de echipamente artizanale destinate falsificării instrumentelor de plată electronică.

Dispozitivele erau confecţionate pe teritoriul României, transportate prin intermediul unor firme de curierat pe teritoriile Germaniei şi Italiei şi comercializate către alte persoane, în vederea desfăşurării de activităţi de skimming. Datele cardurilor astfel obţinute erau utilizate pentru inscripţionarea de carduri blank şi ulterior pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri sau efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase la POS-uri, în state ale Uniunii Europene.

Se mai reţine că învinuiţii au lansat atacuri de tip ‘phishing’, vizând clienţii şi utilizatorii legitimi ai serviciului de plată on-line Paypal, în vederea obţinerii frauduloase atât a datelor de autentificare/login (respectiv conturi de utilizatori şi parolele aferente) la nivelul platformei on-line cât şi a datelor confidenţiale privind cardurile bancare ataşate conturilor. O altă componentă a activităţii infracţionale a vizat inducerea în eroare a mai multor părţi vătămate, cu ocazia unor licitaţii fictive organizate pe site-uri de profil.

Ca modalitate de operare, membrii grupării procedau la postarea pe site-urile de comerţ electronic a unor anunţuri de vânzare, având ca obiect în principal bijuterii şi ceasuri de mână de valori mari şi purtând însemnele unor mărci notorii, bunuri pe care în realitate învinuiţii nu le deţineau. Încasarea preţului se realiza prin conturi aferente platformei de plăţi on-line Paypal, fără ca bunurile să fie livrate părţilor vătămate.

S-a stabilit şi că membrii grupării au fost sprijiniţi de către un agent de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – S.I.C. sector 6, care a pus la dispoziţia grupării datele de stare civilă aparţinând unui număr de 55 de cetăţeni români, obţinute prin interogarea bazei de date informatice privind evidenţa persoanelor, în scopul utilizării acestor date în cadrul activităţii infracţionale, pentru falsificarea de cărţi de identitate şi deschiderea frauduloasă de conturi bancare/conturi de paypal.

La sediul DIICOT vor fi conduse 40 de persoane în vederea audierii, urmând ca la final să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Share With: