Majoritatea atacurilor cibernetice au succes deoarece victimele, companii sau persoane fizice, ignoră să utilizeze soluții de securitate furnizate de producători recunoscuți, soluții care pot împiedica hackerii să acceseze datele companiei, spune Răzvan Ionescu, director de marketing pe segmentul business la Telekom Romania, relatează profit.ro.
Potrivit acestuia, în ultimii ani se observă dezvoltarea unui model de business viabil pentru hackeri, care solicită bani pentru ca victima atacului cibernetic de tip ransome să poată accesa din nou datele, de la poze până la documente confidențiale, blocate pe propriul computer.
“Practic, printr-un mail transmis celui atacat, hackerii solicită victimei o sumă de bani pentru a permite accesul la datele blocate. Observăm o democratizare a acestor atacuri, pentru că urmăresc nu doar firmele mari, cu branduri de renume, sau bănci, ci pe oricine, firme mici sau persoane fizice”, a afirmat Ionescu.
În primul trimestru al acestui an, în România s-a înregistrat un vârf de atacuri cibernetice de tip ransome, provenite din Rusia, care se concretizau sub forma unor mailuri inofensive, trimise în masă.
El spune că, pe lângă soluțiile de securitate, cum ar fi un firewall sau un antivirus, o altă soluție constă în mutarea datelor în afara companiei, în cloud, și apelarea la un furnizor de specialitate, care asigură un nivel ridicat de securitate a datelor, certificat de auditori independenți.
“Pentru că nu li s-a întâmplat, salariații sau antreprenorii ignoră realitatea. Atacurile devin din ce în ce mai frecvente și din ce în ce mai nediscriminatorii. Vedem la foarte mulți antreprenori următoarea atitudine: business-ul meu este mic și nu prezintă interes pentru un hacker. Această atitudinea era valabilă acum 10 ani, când atacurile poate erau mai țintite. Astăzi nu se mai întâmplă așa”, a afirmat reprezentantul Telekom Romania.
El crede că succesul majorității atacurilor cibernetice se bazează pe ignoranță, și nu pe faptul că soluțiile de securitate sunt insuficiente.
“Cea mai bună măsură de protecție pe care o avem la dispoziție este instalarea de soluții de securitate pe calculator, pe telefonul mobil, care este o poartă de acces la datele companiei. Este incredibil cât de ușor poate fi infectat un smartphone și ce poartă incredibilă de acces spre un business poate fi un astfel de terminal. (…) Sunt statistici care arată că telefoanele mobile sunt principalele ținte în penetrarea sistemelor de securitate ale companiilor mari”, a arătat Ionescu.
Un atac cibernetic poate să ducă la golirea totală a conturilor unor companii în doar câteva minute. Securitatea cibernetică ar trebui să fie prioritară pentru orice companie, mai ales în prezent, când prin intermediul internetului se fac majoritatea tranzacțiilor și se transmit majoritatea informațiilor, scrie libertatea.ro.
Este unul dintre cele mai mari pericole și vulnerabilități pentru o firmă. În afară de o investiție temeincă în sisteme de securitate, o companie ar trebui să ia în calcul și încheierea unei polițe pentru astfel de riscuri. În ultimii ani, tot mai multe companii (unele dintre ele de talie mondială) au fost victime ale atacurilor cibernetice, așa că protecția împotriva lor a devenit absolut necesară.
Există și alte riscuri cărora companiile ar trebui să le acorde atenție, unele dintre ele fiind specifice anumitor domenii. Cheia pentru o protecție totală este gândirea în perspectivă și informarea temeinică.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…