[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Securitate IT

Ransomware-ul care a reușit să strângă aproape 6 milioane de dolari

Firma de securitate cibernetică Sophos a emis un raport detaliat despre ransomware-ul SamSam care ar fi reușit să strângă aproximativ șase milioane de dolari.

Atacurile ransomware au crescu în cantitate și severitate în ultimii ani. Și în acest an, ransomware-ul SamSam a afectat mai multe organizații. Conform celor de la Sophos, SamSam a șters imaginile video înregistrate de orașul Atlanta. În plus, ransomware-ul SamSam a infectat și o rețea de transport a statului Colorado din SUA, dar și furnizori de servicii medicale și universități, scrie btcmanager.com.

Cercetătorii consideră că metoda folosită pentru a lansa atacul este motivul pentru care atacatorul are succes. Țintele vizate sunt unele precise. Ransomware-ul nu se transmite printr-un e-mail malițios în masă.

Atacatorii urmează un set de șase pași pentru răspândirea virusului. Primul pas constă în identificarea victimei, chiar dacă nu se știe cum este aceasta aleasă. După aceea, atacatorul va încerca să se infiltreze în rețeaua victimei. Odată ce are acces la sistem, atacatorul continuă să crească privilegiile până când obține cont de administrator. Al patrulea pas constă în identificarea computerelor vulnerabile din rețea. Hackerul sau gruparea de hackeri încearcă să implementeze virusul cu ajutorul drepturilor de administrator. Al cincilea pas constă în lansarea ransomware-ului. Ultimul pas constă în așteptarea de a primi recompensa.

Ceea ce este important de luat în seamă este faptul că SamSam criptează toate fișierele țintei, inclusiv cele necesare pentru a rula aplicații, ceea ce face imposibilă crearea unei imagini a sistemului de operare pentru reinstalare.

Sophos a publicat un raport detaliat despre atacurile ransomware SamSam care au apărut pentru prima dată în decembrie 2015. Atacatorii folosesc manual un instrument de criptare desăvârșit care permite folosirea de contramăsuri pentru evitarea instrumentelor de securitate. Dacă procesul de criptare este întrerupt, malware-ul poate să își șteargă urmele, împiedicând investigațiile. Recuperarea după atac poate fi împiedicată deoarece criptează și fișierele sistemului de operare, ceea ce a facut ca companiile să plătească răscumpărarea pentru a nu le fi oprite operațiunile, scrie cso.com.au.

Sophos a dezvăluit că 74% dintre victime sunt din Statele Unite. Alte regiuni afectate sunt Australia (2%), India (1%), Orientul Mijlociu (1%), Canada (5%) și Marea Britanie (8%). Prin depistarea plăților în bitcoin, Sophos a calculat că atacatorul din spatele SamSam, fiel el hacker sau grup de hackeri, a strâns 5,9 milioane de dolari.

Companiile din lumea întreagă trebuie să fie atente și să se asigure că software-ul folosit este actualizat pentru a preveni pe viitor astfel de atacuri ransomware.

Share
Publicat de
Cristina

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019