O treime dintre utilizatorii de Internet din Europa s-au confruntat cu incidente de securitate ce țineau de rețele locale și de dispozitive de memorie externe, pe parcursul trimestrul III din acest an, în topul acestor amenințări situându-se Ucraina, urmată de Israel, Serbia și Grecia, potrivit unei analize recente, realizate de Kaspersky Lab,citează Agerpres.
Statistica de specialitate relevă faptul că, în perioada iulie — septembrie, 15% din totalul utilizatorilor de Internet s-au confruntat cu amenințări legate de web.
În clasamentul celor mai expuse țări în fața amenințărilor cibernetice, primul loc este ocupat de Ucraina, cu 57,9% de utilizatori afectați de amenințări locale. Topul este continuat de Israel (38,5%), Serbia și Grecia (37,6%) și Africa de Sud (36%).
Pe de altă parte, cel mai mare număr de incidente ce țin de amenințări web au fost raportate în Slovenia (23,9% dintre utilizatorii KSN) și Ucraina (21,8%), urmate de Spania și Grecia. Olanda, Africa de Sud, Regatul Unit al Marii Britanii și Republica Cehă (cu un nivel al amenințărilor între 7 și 10%).
“Ameninţările cibernetice evoluează odată cu tehnologia şi au un impact asupra tuturor aspectelor ce ţin de viaţa online a indivizilor şi a companiilor. Pe lângă faptul că se multiplică în ritm rapid ca număr, malware-ul devine, de asemenea, mai sofisticat şi provoacă mai multe daune. Ransomware-ul se dezvoltă şi el extrem de rapid şi este una dintre principalele ameninţări IT la ora actuală. Studiul nostru arată că, în prezent, 40% dintre utilizatori plătesc o răscumpărare atunci când le sunt criptate datele, ceea ce nu face decât să îi încurajeze pe infractorii cibernetici”, a explicat Marco Preuss, Director of Global Research and Analysis Team Europe, la Kaspersky Lab, citat de capital.ro.
“De asemenea, apar la orizont şi noile riscuri, inspirate de Internet of Things; am văzut deja cum televizoarele smart pot fi folosite pentru a-i spiona pe proprietari şi cum o uşă smart poate fi descuiată de persoane neautorizate şi, de multe ori, răuvoitoare. Este foarte important să ne pregătim pentru ameninţările curente şi viitoare pe care le prezintă aceste noi dispozitive.”
În 2015 şi la începutul anului 2016. Kaspersky Lab a înregistrat peste 2 milioane de incidente cibernetice cu programe ransomware, multe dintre acestea intrând în atenţia publicului. Comparativ cu perioada 2014-2015, numărul atacurilor ransomware asupra companiilor a crescut de 6 ori. Experţii Kaspersky Lab estimează că, odată cu creşterea folosirii programelor ransomware de către infractorii cibernetici, acest tip de malware ar putea chiar să depăşească troienii bancari.
Conform 2016 sondajului Corporate IT security Risks, 20% dintre companiile din toată lumea s-au confruntat cu un atac în ultimele 12 luni. În Europa, această problemă pare să fie mai des întâlnită: 28% dintre companii au trecut printr-o astfel de ameninţare. Cât despre Africa de Sud, procentul este ceva mai mic: 19%. Programele ransomware nu se limitează la utilizatorii de PC-uri, ci este răspândit şi pe platforme mobile. În trimestrul al doilea din 2016, am detectat 83.048 de pachete malware dezvoltate pentru mobil.
Kaspersky Lab – împreună cu Europol, Poliţia Naţională din Olanda şi Intel Security – a lansat proiectul No More Ransom – un portal online (www.nomoreransom.org) care îşi propune să informeze publicul despre pericolul ransomware şi să ajute victimele să îşi recupereze datele fără să plătească răscumpărarea cerută de infractorii cibernetici. În prezent, printre participanţii la acest proiect se numără organizaţii de aplicare a legii din 14 ţări.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…