[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

O nouă campanie de spionaj la nivel mondial, numită „Dark Caracal”, ar afecta și România

EFF, grupul de militanti pentru drepturi digitale, și firma de securitate Lookout au descoperit o campanie de spionaj la nivel mondial care folosește aplicatii false de mesagerie instant.

O investigație a Electronic Frontier Foundation (EFF) și a firmei de securitate Lookout, a dezvăluit o unealtă de spionaj, numită Dark Caracal, care poate fi inchiriată pentru a colecta informații de pe dispozitivele Android, scrie theregister.co.uk.

Dark Caracal a fost deja folosit pentru a extrage o cantitate mare de informații de pe telefoanele cu Android și computerele ce folosesc sistemul de operare Windows. Dark Caracal pare să fie controlat de de o agenție de spionaj din Beirut și a extras sute de mii de gigabiți de informații de pe dispozitive.

Infrastructura backend este aceeași cu cea a unei alte campanii de supraveghere operată de un alt guvern, onform EFF.

Se pare că cineva închiriază platform spyware Dark Caracal agențiilor de spionaje ale statelor. Dark Caracal ar fi fost folosită pentru a spiona mii de ținte din peste 21 de țări: de la documente confidențiale, la înregistrări ale apelurilor și mesaje text, la lista de contacte și poze ale militarilor, membrilor guvernului, oamenilor de afaceri precum și activiști și jurnaliști.

Potrivit autorilor studiului, “Dark Caracal” lanseaza diferite tipuri de atacuri cibernetice din 2012, aplicatiile false fiind una dintre ilustrarile sale cele mai recente, scrie obiectivdesuceava.ro.

“Este o campanie mondiala foarte vasta, axata pe telefoanele mobile”, apreciaza Eva Galperin, responsabila de dosarul securitatii cibernetice la EFF, indicand ca SUA, Canada, Germania, Libanul sau Franta figureaza printre tarile afectate.

Potrivit unei fotografii din studiu, care ilustreaza tarile ce sunt tinte ale acestui atac, Romania este si ea vizata de “Dark Caracal”. Potrivit cercetarilor EFF si Lookout, sute de gigaocteti de date au fost sustrase de la mii de victime in 21 de tari.

Aceste aplicatii “clone”, care seamana cu cele adevarate, contin malware care pot fura date, dar si sa faca fotografii sau inregistrari audio. Sistemul este unul foarte simplu. Este suficient ca utilizatorul sa descarce aceasta aplicatie pentru ca aceasta sa poata avea acces la camera si la microfonul smartphone-ului. Software-ul spion poate recupera si datele personale stocate, precum istoricul navigarilor pe Internet, jurnalul apelurilor si SMS-urile.

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019