NATO a sustinut un exercitiu de securitate cibernetica
NATO a susținut cel mai mare exercițiu cibernetic internațional din istorie, pentru evidențierea importanței războiului cibernetic în securitatea contemporană.
Cu peste 300 de participanți și echipe din 17 țări, exercițul numit Locked Shields a avut loc în martie, însă a fost dezvăluit în această săptămână. În simularea unui atac cibernetic, echipe din Italia, Spania, Germania sau Franța, împreună cu echipa de răspuns a NATO au trebuit să respingă atacatori necunoscuți care modificau site-uri și distribuiau email-uri infectate, scrie EANDT.
Participanții au reprezentat defensiva cibernetică a unei națiuni fictive numită Berylia și au înfruntat o echipă compusă din 50 de experți în IT, care au simulat un atac cibernetic sofisticat. Pe măsură ce situația s-a înrăutățit, echipele au fost nevoite să abandoneze anumite rețele pentru a le proteja pe cele care păstrau date vitale și sisteme industriale în funcțiune.
,,A fost foarte dificil. Erau atacuri foate sofisticate. Au fost moment când îți doreai să stingi calculatorul și să pleci”, a spus Ragnar Rattas, care a condus echipa de protecție a Estoniei. Scopul exercițiului a fost identificarea sursei atacului, lansat de o țară rivală fictivă, Crimsonia. Exercițiul a făcut parte dintr-o inițiativă mai mare a NATO pentru testarea și îmbunătățirea propriilor capacități cibernetice.
În ultimii ani, numărul atacurilor cibernetice lansate de grupuri criminale sau sponsorizate de stat au crescut exponențial. Companii private și proprietatea intelectuală a acestora sunt ținte frecvente, precum și infrastructura critică sau oponenții politici din state rivale.
Puteri cibernetice majore ca SUA și Marea Britanie au susținut propriile exerciții, prin folosirea ofensivelor cibernetice pentru atacarea sistemelor inamicilor. Simulările de tipul Locked Shields sunt mult mai utile pentru state mai mici.