McAfee prezintă: 12 înşelătorii de care să ne ferim de Sărbători
McAfee a publicat rezultatele din 2012 cu privire la studiul său asupra cumpărăturilor de vacanţă efectuate online şi prin telefonie mobilă.
Conform CSOOnline.com, studiul arată că:
Unul din patru americani plănuiesc să facă cumpărăturile de Sărbători online cu ajutorul tabletelor sau telefoanelor mobile;
13% dintre americani spun că vor folosi o aplicaţie pentru căutarea şi chiar cumpărarea cadourilor potrivite;
Aproape nouă din zece americani sunt îngrijoraţi că, folosind o aplicaţie de pe telefonul mobil sau de pe tabletă, le vor fi furate datele personale;
41% dintre deţinătorii de tablete şi/sau smartphone-uri afirmă că au mai utilizat şi înainte dispozitivele pentru căutarea sau cumpărarea cadourilor.
Cele 12 înşelătorii de care să ne ferim de Sărbători sunt:
Escrocheriile folosind social media
Trebuie avut grijă, deoarece multe dintre postările de pe reţelele de socializare precum Facebook, Twitter ş.a. nu sunt ceea ce par. De exemplu, reclamele de pe twitter folosesc linkuri scurtate care pot ascunde cu uşurinţă viruşi.
Aplicaţiile mobile dăunătoare
Odată cu creşterea popularităţii aplicaţiilor mobile a crescut şi riscul de a descărca o aplicaţie care să fure informaţiile personale sau să trimită mesaje cu costuri ridicate fără ştiinţa dvs.
Înşelătorii „de călătorie”
Numeroase site-uri cu oferte atragătoare, fotografii frumoase şi siglele companiilor dumneavoastră preferate sunt folosite pentru a vă face să vă daţi datele bancare.
Escrocherii specifice Sărbatorilor
Cât de curând vor începe să apar acele mesaje cu idei şi oferte speciale la cadourile pentru cei dragi.
Anunţuri atrăgătoare
Apariţia iPhone 5 sau a iPad Mini a fost o inspiraţie pentru escrocii care se folosesc de aceste dispozitive şi postează reclame care anunţă că odată cu accesarea lor există posibilitatea câştigării unui astfel de dispozitiv.
Mesajele de pe Skype
Oameni din jurul lumii folosesc Skype mai ales în perioada Sărbătorilor pentru a vorbi cu cei dragi, dar trebuie să se acorde atenţie la mesajele care ar putea conţine viruşi care să le infecteze calculatorul sau poate chiar să le reţină o parte din fişiere.
Carduri-cadou false
cibernetici au găsit încă o modalitate de a vă face să pierdeţi bani: aceste carduri-cadou false. Numai gândiţi-vă cât de jenant este să aflii că darul pe care l-aţi oferit nu este bun de nimic.
SMiShing
Aceasta este o modalitate prin care se pot fura datele prin mesaje text. Este exact precum cea din mediul online, doar că aceasta se desfăşoară de pe telefonul mobil
Comerţul online
Site-uri de comerţ online care par pe cât se poate de reale nu fac altceva decât să vă păcălească să vă daţi datele de la carduri şi odată trimise informaţiile şi banii, nu veţi mai vedea niciodată obiectele cumpărate.
Organizații de caritate false
Aceasta este cea mai populară înşelătorie a sezonului de Sărbători. Atunci când ne deschidem inima şi portofelele intervin „băieţii răi” care abia aşteaptă să raspundeţi la unul dintre e-mailurile trimise cu organizații de caritate false.
Felicitări online periculoase
Chiar dacă sunt o modalitate rapidă de a transmite un „Mulţumesc” sau o urare de Sărbători, trebuie să fiţi atenţi deoarece în spatele linkului pentru vizualizarea felicitării poate oricând să fie un virus nedorit.
Anunţuri inventate
Poate că site-urile de anunţuri online sunt o modalitate bună de a găsi cadouri sau locuri de muncă part-time, dar trebuie luat aminte că nu toate sunt reale. Fiţi atenţi la cele care cer prea mult informaţii personale!