Care sunt provocările unui CIO în 2016 şi care este locul său într-o companie, cum trebuie să răspundă provocărilor de securitate, dar şi celor ale tehnologiilor disruptive au fost principalele teme abordate la cea de-a patra ediţie a CIO Council National Conference, care a avut loc pe 27 aprilie la Hotel Radisson, la Bucureşti. Tema conferinţei din acest an a fost: „Connected World. Disruption is Around the Corner”, scrie agora.ro.
Conferințele CIO Council își propun să avertizeze comunitatea de afaceri cu privire la implicațiile pe care noile tehnologii le au asupra businessului. Yugo Neumorni, IT&C Director al Hidroelectrica și Președintele CIO Council Romania, motivează care este scopul declarat al conferinței:
„Discutam deschis, atât despre oportunitățile deosebite care derivă din noua Revoluție Digitala, cât și despre posibilele ei efecte negative în planul securității spațiului informațional. Iar, din acest punct de vedere, parcă niciodată nu am fost atat de descoperiți. În lipsa unui cadru de reglementare internațional, internetul aduce oarecum cu spiritul «flower-power» al Woodstock din anii ‘60. Toți suntem dezinhibați, relaxați și fiecare face ce vrea în spațiul cibernetic. La aceeași masa, în internet, partajam și schimbăm informații atat șefi de stat, guverne, profesioniști IT, gospodine, cât și invizibilii infractori cibernetici.”
Președintele CIO Council arată că, deși pare de necrezut, «Crime as a Service» este o realitate şi că există un mercurial disponibil în internet pentru orice tip de atac cibernetic. „Centrale nucleare, agenţii guvernamentale, companii de securitate IT au căzut victime infractorilor cibernetici. În tot acest context, CIO capătă pe lângă rolul consacrat de «business enabler» şi pe cel de «general de armată în cyberwar». Din acest motiv, el trebuie să se afle în boardul companiilor şi să fie mâna dreaptă a Directorilor executivi.”
La întâlnire a fost prezent și ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, care a vorbit despre importanța securității cibernetice şi despre nevoia de reașezare a obiectivelor din domeniul IT&C, în condițiile în care cadrul legal trebuie adaptat nevoilor actuale.
Oficialul a mulțumit membrilor CIO Council pentru că au oferit un cadru de inovare a Statului.
În era Internet of Things dispozitivele conectate ajung în viața oamenilor, dar și în activitatea companiilor şi aduc cu sine noi vectori de atac al organizațiilor. Și de cele mai multe ori utilizatorii privați sunt mai bine echipați decât companiile.
„Mulți dintre voi credeți că dacă aveți dispozitivele acasă nu sunteți ținta nimănui. Dar hackerii pot ajunge la companiile voastre prin voi. De exemplu, dacă aveți o brățară inteligentă pe care o încărcați și la calculatorul de acasă și la cel de la serviciu”, a spus Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist la Bitdefender.
În ceea ce privește amenințările informatice care bat la poarta companiilor, este clar că nu se sfârșesc niciodată, de îndată ce una este anihilată, apare alta. Directorii de IT ar trebui să se asigure că aceste amenințări sunt detectate la timp.
Primul pas și cel mai simplu pe care orice utilizator îl poate face, fie că vorbim despre utilizatorii casnici, fie că vorbim despre companii, este să schimbe parolele din fabrică ale dispozitivelor pe care le cumpără.
Iar când vorbim despre securitatea datelor personale, ar trebui să ne gândim mai întâi să ne protejăm singuri. Pentru că oamenii, în general, spun că vor să fie protejați, însă pun foarte multe informații pe rețelele de socializare, de exemplu, au concluzionat speakerii din panelul „SECURITY. Are we really capable of protecting our data and users?”
Înmulţirea device-urilor inteligente şi a celor mobile trebuie susţinută şi fizic, de o reţea care să le poată susţine.
„Reţeaua trebuie să fie la un nivel care să răspundă cererii. Sunt reţelele de astăzi pregătite pentru Internet of Things şi tensiunea generată de deviceurile conectate? Nu. De aceea lucrăm la un software în spatele reţelelor care să le permită să se configureze singure în timp real, ca să se poată extinde sau contracta, să poată suporta toată presiunea datelor care vin spre ele”, a spus Timos Tsokanis, Chief Technology and Information Officer Telekom România.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…