[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Kaspersky avertizeaza: Mac OS X, intre marul discordiei si caii troieni

Mac OS X, intre marul discordiei si caii troieni. Kasperky lanseaza un avertisment grav. Apple nu e chiar atat de infailibil, in fata zombie!

Anul 2012 a început cu o lovitură puternică din partea infractorilor cibernetici, când aceştia au utilizat programe periculoase de tip „fileless” pentru a forma reţele de computere-zombie. Adică malware care operează fără să creeze fişiere pe sistemul infectat. De asemenea, în primul trimestru al anului a fost descoperită o reţea de telefoane mobile infectate, similară cu botnet-urile compuse din computere cu sistem de operare Windows, dar şi o reţea-zombie care aduna nu mai puţin de 700.000 de computere cu Mac OS X.

Pe lângă problemele tot mai mari pentru Mac-uri, primul trimestru al anului a adus şi atacuri direcţionate asupra sistemului Mac OS X. Utilizatorii trebuie să fie conştienţi de faptul că infractorii cibernetici ţintesc organizaţii care folosesc atât computere cu Windows, cât şi Mac-uri. Un exemplu este utilizarea a două tipuri de cai troieni – unul pentru Mac şi unul pentru Windows – pentru a obţine acces la date confidenţiale. În funcţie de sistemul de operare al computerului, malware-ul potrivit este încărcat după ce, în prealabil, infractorii utilizează un exploit, capabil să funcţioneze în ambele medii de operare.

„Judecând după viteza apariţiei noilor tipuri de malware pentru atacuri direcţionate asupra Mac OS X, deducem că acestea nu sunt foarte complicat de realizat”, spune Yuri Namestnikov, Senior Malware Analyst la Kaspersky Lab.

Primul trimestru al anului 2012 s-a remarcat şi prin eforturile comune ale companiilor antivirus şi reprezentanţilor legii, concretizate prin preluarea controlului asupra botnet-ului Hlux (Kelihos), format din peste 110.000 de computere, dar şi prin închiderea unor servere de comandă şi control ale botnet-ului ZeuS, care ţintea conturile de online banking ale utilizatorilor. De asemenea, în Rusia, mai mulţi infractori cibernetici au fost arestaţi.

Versiunea completă a raportului evoluţiei incidentelor informatice în primul trimestru al anului este disponibil aici:

http://www.securelist.com/en/analysis/204792231/IT_Threat_Evolution_Q1_2012.

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019