Anumite jucării conectate sunt susceptibile de a se transforma în posibili “spioni“, în măsură să fie controlate de la distanță printr-un simplu telefon mobil, avertizează asociațiile de apărare a drepturilor consumatorilor europeni și americani, care au decis să depună o plângere în acest sens, relatează AFP, citat de telegrafonline.ro.
Temerile apărătorilor vieții private vizează două jucării “Prietena mea Cayla” și “i-Que” care necesită utilizarea unei aplicații pe telefon sau pe tabletă pentru a funcționa, explică Asociația europeană de apărare a consumatorilor (BEUC) într-un comunicat publicat marți.
Ele sunt fabricate de Genesis Toys, considerat numărul unu mondial al jucăriilor conectate, cu sediul în Hong Kong.
Un studiu al organismului independent de protecție a consumatorului din Norvegia (Forbrukkerradet), care se bazează pe plângeri depuse de diferite asociații subliniază totodată că funcționarea “Cayla” și “i-Que” cu simple căști Bluetooth le face deosebit de vulnerabile, conform AFP, citat de agerpres.ro.
“Este foarte ușor pentru oricine să se conecteze la păpușă. Deci, dacă sunteți în apropiere de o astfel de păpușă și ea este pornită, este ușor pentru un străin, de exemplu, să se conecteze și să vorbească prin aceasta și să asculte ceea ce spun oamenii prin respectiva conexiune,” a explicat Finn Myrstad, responsabil al secției Servicii digitale de la Consiliul norvegian al consumatorilor, conform agenției franceze de presă Finn Myrstad.
“Aceasta este o problemă de securitate care a fost semnalată fabricantului acum aproape doi ani. De atunci ar fi trebuit să o rezolve”, și-a exprimat regretul el.
Într-un comunicat, BEUC deplânge între altele faptul că tot ceea ce spune copilul care se joacă este transferat spre compania Nuance Communications, specializată în tehnologia de recunoaștere vocală.
În plângerile lor împotriva Genesis Toys și Nuance Communications în fața Comisiei federale a comerțului (FTC), patru asociații americane subliniază că Nuance — care afirmă că utilizează datele colectate pentru a îmbunătăți produsele sale — își vinde tehnologia agențiilor militare, de informații și poliției.
Aplicația companiei Genesis conține o procedură pentru obținerea permisiunii părintelui pentru colectarea datelor, dar asociațiile pentru protecția consumatorului spun că nu este suficient penru a verifica dacă părinții utilizatorului sunt cu adevărat de acord deoarece aplicația prezintă mereu aceași problemă matematică simplă – 11 plus 16, scrie mediapost.com.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…