Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din 16 persoane suspectate de infracţiuni informatice.
Anchetatorii fac 36 de percheziţii domiciliare, în municipiile Bucureşti, Braşov, Galaţi, Timişoara şi în judeţele Vâlcea şi Ilfov. La finalul percheziţiilor, 20 de persoane cercetate pentru infracţiuni informatice vor fi duse la audieri.
Potrivit DIICOT, membrii grupării au desfăşurat o vastă activitate de criminalitate informatică, reuşind să obţină sume mari de bani în urma accesării ilegale a mai multor sisteme informatice, de unde au sustras date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi după efectuarea unor operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică.
“Învinuiţii au utilizat mai multe societăţi comerciale având ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT pentru crearea şi întreţinerea unei infrastructuri informatice care să permită accesul fără drept, cu încălcarea măsurilor de securitate şi cu scopul obţinerii de date informatice, în sistemele informatice aparţinând unor companii străine cunoscute, de tip benzinării sau magazine alimentare”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
Astfel, membrii grupării interceptau fără drept transmisiile de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea sau autentificarea plăţilor cu cărţi de credit, cu ajutorul unor aplicaţii special concepute în acest sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.
“Conform instrucţiunilor aplicaţiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronice (cărţi de credit) capturate fie se salvau local şi ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau în conturi de email, de unde erau ulterior descărcate în scopul transmiterii/vânzării către alte persoane ori în vederea contrafacerii şi utilizării frauduloase a acestora”, a precizat DIICOT.
Procurorii susţin că numai în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012, prin intermediul unui “magazin” virtual specializat s-au vândut cu câte patru dolari 68.000 de carduri, membrii grupării obţinând astfel un profit de 270.000 de dolari.
Persoanele cercetate în acest caz ar fi efectuat operaţiuni frauduloase cu 500.000 de instrumente de plată electronică, totalizând peste 25 de milioane de dolari, au precizat procurorii DIICOT.
Acţiunea a fost făcută cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară de la BCCO Braşov, Galaţi, Timişoara, SCCO Vâlcea şi lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi SRI.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…