Facebook luptă împotriva știrilor și a conturilor false
Facebook a recunoscut în mod public că platforma sa de socializare a fost folosită de către guverne pentru manipularea opiniei publice cu ajutorul conturilor false.
Facebook a recunoscut în mod public că platforma sa de socializare a fost exploatată de guverne care au încercat să manipuleze opinia publică în țările lor, inclusiv în timpul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii și Franța. Compania a promis că va crește nivelul de securitate pentru a combate astfel de ”operațiuni de informare”, informează The Guardian, citat de profit.ro.
Într-un raport întocmit de echipa de securitate a companiei și publicat pe 27 aprilie, Facebook a detaliat tehnici subtile și bine finanțate utilizate de națiuni și alte organizații pentru a distribui informații înșelătoare, în scopuri geopolitice.
Facebook a anuntat ca echipa de securitate se afla intr-o continua lupta cu atacurile informationale, care nu mai tin numai de hackeri si virusi, ci reprezinta o problema mult mai complexa. Astfel, se incearca stergerea sau suspendarea conturilor false, identificate prin intermediul unor combinatii polivalente, scrie stiripesurse.ro.
Într-un raport publicat în 27 aprilie, Facebook descrie, printre altele, metodele prin care utilizatorii sunt păcăliți să creadă că minciunile pe care le citesc, și care le sunt prezentate drept știri, sunt adevărate, relatează pressone.ro.
Armate întregi de conturi false propagă și apreciază, în acțiuni coordonate, acele materiale care dezinformează. Se creează astfel impresia că foarte mulți alți oameni cred şi validează acele informații. De fapt, mulți dintre acei “alți oameni” sunt, la rândul lor, conturi false. În plus, se descurajează participarea la dezbatere a celor cu alte păreri, aceștia fiind copleșiți de numărul și violența combatanților care îi contrazic. Discursul public este, astfel, manipulat.
Un alt instrument de care se folosesc structurile care caută să altereze mentalităţi este crearea de grupuri tematice pe Facebook. Sub pretextul unei informări obiective, în aceste grupuri închise se răspândesc informații false, multe dintre acestea promovând conținut rasist şi extrem de violent.