HomeStiriSecuritate ITefrauda.ro si criminalitatea informatica
efrauda

efrauda.ro si criminalitatea informatica

efraudaEvolutia crimei organizate in Romania in ultimii anii este strins legata de evolutia criminalitatii informatice si de folosirea tot mai intensa a tehnologiei IT&C, in comiterea de infractiuni.

Portalul efrauda.ro reprezintă o sursă de informaţii cu privire la situaţia criminalităţii informatice din România (legislaţie, tendinţe şi recomandări pentru cetăţeni), dar şi un instrument modern de sesizare, informază Poliţia Română.

Analizele realizate la nivelul organismelor europene privind trendul criminalitatii organizate, definesc criminalitatea informatica ca o ramura importanta a crimei organizate la nivelul tarilor UE. Infractorii specializati în comiterea de infractiuni informatice organizati în grupari de crima organizata, vizeaza în special cetateni sau institutii financiare din strainatate, un procent semnificativ reprezentându-l cetatenii si institutiile americane, cca. 80% din fraudele prin Internet comise de cetatenii români, vizeaza victime (cetateni sau companii) din SUA. Fraudele informatice, atacurile informatice, fraudele cu mijloace de plata electronica si pornografia infantila prin Internet sunt tipuri infractionale care necesita investigatii specializate si o pregatire si dotare corespunzatoare pentru structurile de aplicare a legii.

Prin intermediul programelor de pregătire şi asistenţă tehnică ale Departamentului de Stat al SUA, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a Inspectoratului General al Poliţiei Române, chiar de la înfiinţarea acestei structuri de specialitate în anul 2003, a fost beneficiarul sprijinului constant acordat de Ambasada SUA.

Anul 2011 a marcat continuarea acestor iniţiative prin lansarea în luna iunie, a site-ului dedicat depunerii de sesizări online pe tema activităţilor ilicite din sfera criminalităţii informatice www.efrauda.ro.

Colaborarea bilaterală dintre structurile specializate a fost marcată de numeroase succese în plan operativ, astfel, anul acesta înregistrându-se 299 cazuri comune pe linia fraudelor informatice şi a atacurilor informatice, cu peste 70 de percheziţii domiciliare efectuate şi 50 de persoane reţinute.

Parteneriatul excepţional dintre Ambasada SUA, agenţiile americane de aplicare a legii şi structurile de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române va continua şi în viitor.

Share With: