[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Comisia Europeana ia in vizor criminalitatea informatica

Un nou centru european va avertiza statele membre cu privire la ameninţările informatice majore şi va furniza sprijin în cadrul investigaţiilor.

Zilnic, circa un milion de persoane sunt victime ale unei infracţiuni informatice. Autorii sunt invizibili şi rămân adesea nepedepsiţi. Pentru a combate acest fenomen, UE propune înfiinţarea unui centru european de combatere a criminalităţii informatice. El ar urma să avertizeze statele membre cu privire la ameninţările majore şi să le atragă atenţia asupra punctelor slabe ale sistemelor de apărare on-line. În acelaşi timp, ar urma să identifice reţelele organizate de criminalitate şi pe cei mai importanţi infractori şi să furnizeze ajutor în cadrul investigaţiilor.

Pentru a veni în sprijinul investigatorilor, procurorilor şi judecătorilor care se ocupă de criminalitatea informatică, centrul va colecta informaţii provenind din domeniul public, din sectorul privat, de la serviciile de poliţie şi din mediul academic, a decis Comisia Europeană.

 

Criminalitatea informatică se manifestă sub diverse forme:

-furtul identităţii on-line

frauda on-line

-escrocherii implicând cărţile de credit

-exploatarea sexuală a copiilor

-preluarea şi utilizarea ilegală a conturilor web

-atacuri asupra sistemelor IT publice sau private

 

Numărul acestor infracţiuni este în creştere. Zilnic, până la 600 000 de conturi de Facebook trebuie blocate din cauza unor tentative de piraterie. Numai în Belgia, numărul de cazuri de fraudă pe internet a crescut de la 4 000 (2008) la peste 7 000 (2010). În Regatul Unit, preluările ilegale de conturi bancare au crescut cu 207% în 2009, faţă de 2008.

Intensificarea luptei împotriva criminalităţii informatice va spori încrederea în serviciile bancare şi de rezervare on-line, permiţând economisirea a milioane de euro. Potrivit unui studiu realizat în 2011, criminalitatea informatică generează costuri cuprinse între 85 şi 291 de miliarde de euro. Din păcate, foarte puţini infractori sunt prinşi.

Prin natura sa paneuropeană, noul centru va permite transmiterea rapidă a alertelor privind ameninţările informatice în toate ţările din UE. De exemplu, dacă în Lituania se raportează un incident de accesare ilegală a unui cont bancar, centrul va fi în măsură să facă imediat legătura cu incidente similare înregistrate în Grecia sau Irlanda. Astfel, va putea avertiza rapid toate statele membre.

În plus, centrul le-ar putea răspunde investigatorilor, procurorilor şi judecătorilor care se ocupă de criminalitatea informatică la întrebări vizând aspecte tehnice şi de expertiză legală.

Centrul va fi instituit în cadrul Oficiului European de Poliţie (Europol) de la Haga, care trebuie mai întâi să aprobe propunerea.

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019