Executivul UE a prezentat aceste propuneri de norme cu ocazia Zilei internaţionale a persoanelor cu handicap, transmite Agerpres. Propunerea de directivă a Comisiei referitoare la accesibilitatea website-urilor organismelor din sectorul public ar introduce, de la sfârşitul anului 2015, caracteristici de accesibilitate standardizate la nivelul UE pentru 12 tipuri de site-uri. Accesibilitatea obligatorie s-ar aplica ‘serviciilor publice esenţiale, cum ar fi serviciile de securitate socială şi cele legate de sănătate, căutarea unui loc de muncă, înscrierea la universitate şi eliberarea de documente şi certificate cu caracter personal’.
Noile norme propuse ar clarifica, de asemenea, definiţia accesibilităţii internetului (specificaţii tehnice, metodologia pentru evaluare, raportare, teste de la bază la vârf), iar guvernele vor fi încurajate să aplice aceste norme tuturor serviciilor, nu doar listei obligatorii.
Principalii beneficiari ai propunerii de astăzi ar fi cei 80 de milioane de cetăţeni cu handicap din Europa şi cei 87 de milioane de europeni în vârstă de peste 65 de ani. De exemplu, persoanele cu deficienţe de vedere vor auzi descrieri de imagini atunci când vor folosi un cititor de ecrane, persoanele cu deficienţe de auz vor vedea o titrare scrisă a fişierelor audio şi toate părţile unui site web ar putea fi explorate prin intermediul atât al tastaturii, cat şi al mouse-ului.
‘În zilele noastre, toţi depindem într-un fel sau altul de accesul la internet în viaţa noastră de zi cu zi, şi toţi avem dreptul la acces egal la servicii publice online. Prezenta propunere va face acest drept o realitate şi nu doar o idee. Aceasta ar crea condiţii de piaţă mai avantajoase, mai multe locuri de muncă şi va scădea costurile accesibilităţii site-urilor web pentru guverne’, a subliniat vicepreşedintele CE Neelie Kries, responsabilă pentru agenda digitală, citată în comunicat.
Directiva europeană propusă a fost transmisă Consiliului de miniştri al UE şi Parlamentului European spre adoptare. Dacă este adoptată, statele membre vor trebui să pună în aplicare normele şi reglementările naţionale până la 30 iunie 2014.
Comunicatul CE aminteşte că 21 de state membre au deja o legislaţie sau măsuri la nivel naţional privind accesibilitatea internetului, dar ‘progresele sunt lente’.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…