Ce măsuri trebuie să luăm pentru securitatea telefonului
Experții în securitate fac o serie de recomandări pentru deținătorii de smartphone pentru a evita breșele și a-și securiza dispozitivul.
Experții în securitate cibernetică recomandă deținătorilor de smartphone să ia o serie de măsuri pentru a-și păstra în siguranță telefoanele mobile. Acestea includ folosirea unei parole pentru a accesa telefonul, precum și actualizarea regulată a aplicațiilor și a sistemului de operare. Cu toate acestea, mulți dintre americani nu aderă la aceste bune practici, conform raportului publicat la începutul anului de Pew Research Center, scrie pewresearch.org.
Peste un sfert de deținătorii de smartphone (28%) spun că nu folosesc o metodă de blocare a ecranului sau altă funcție de securitate pentru accesarea telefonului. Și în timp ce majoritatea utilizatorilor de smartphone spun că și-au actualizat aplicațiile mobile sau sistemul de operare, aproximativ 40% spun că actualizează doar când este convenabil pentru ei. Între timp, unii utilizatori uită să își actualizeze telefoanele cu totul: aproximativ unul din zece utilizatori de smartphone spun că nu și-au actualizat niciodată sistemul de operare (14%) sau aplicațiile (10%).
S-a atras atenția asupra securității telefoanelor mobile după ce WikiLeaks a dezvăluit că CIA ar avea capacitatea de sparge anumite dispozitive și de a trece de software-ul de criptare. De asemenea, au existate și câteva cazuri majore de spargere a telefoanelor mobile în ultimii ani.
Însă rezultatele studiului nu sunt negative de tot. Foarte puțini deținători de smartphone (3%) spun că nu și-au actualizat niciodată aplicațiile telefonului sau sistemul de operare sau că nu folosesc niciodată un mecanism de blocare a ecranului. Iar unii utilizatorii sunt sârguincioși când vine vorba de securitatea mobilă, urmând pași recomandați de experții in securitate. 22% dintre utilizatorii de smartphone spun că folosesc un mecanism de blocare a ecranului, își actualizează aplicațiile automat sau când sunt disponibile și își actualizează imediat sistemul de operare când o nouă versiune este disponibilă.
De asemenea, utilizatorii care vor să se ferească de breșele de securitate pot urma zece măsuri de precauție pentru securizarea dispozitivului mobil, conform businessinsider.com.
Prima dintre acestea este blocarea ecranului pe perioada când nu este folosit activ.
O a doua recomandare constă în folosirea de aplicații de protecție pentru persoana apelată. Aplicații precum Burner și Firewall protejează utilizatorul de hackeri și apeluri nedorite din partea vânzătorilor sau a altor persoane nedorite.
O a treia măsură este evitarea încărcării telefonului în locurile publice deoarece conectarea la un port public poate însemna și transfer de informații, nu doar încărcare cu energie electrică.
Se recomandă și folosirea autentificării în doi pași în cazul anumitor conturi, precum cel de e-mail.
De asemenea, se recomandă și actualizarea software-ului folosit de telefon la intervale regulate.
O altă recomandare este oprirea Wi-Fi și a Bluetooth când nu sunt folosite. Mai ales că spargerea canalelor Bluetooth este o formă de invazie des folosită de hackeri. De asemenea, suntem sfătuiți să verificăm de două ori dispozitivele la care ne conectăm pentru prima dată sau nu sunt ale noastre.
Experții recomandă și criptarea hotspot-urilor Wi-Fi prin intermediul unei parole. În plus, se recomandă utilizarea unei criptări puternice sau codarea mesajului deoarece criptarea de bază ar putea fi veche și nu cea mai sigură. se recomandă folosirea WPA2.
Stochează parolele în fișiere criptate. Asta se poate face folosind un manager de parole precum LastPass.
Folosește un VPN pentru o conectare sigură la o rețea privată de internet.
De asemenea, nu se recomandă folosirea unui jailbreak pentru iPhone sau ceva asemănător pentru Android deoarece poate face ca dispozitivul să fie vulnerabil, deși permite personalizarea telefonului și alte „beneficii”.