[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Campanie Internațională împotriva malware-ului pe dispozitivele mobile VIDEO

CERT-RO, Poliția Română, DIICOT și compania de securitate Bitdefender se alătură Europol în săptămâna dedicată campaniei anti-malware pe dispozitivele mobile.

CERT-RO, Poliția Română, DIICOT și compania de securitate Bitdefender își unesc forțele cu Centrul European privind criminalitatea informatică (EC3) al Europol, în săptămâna dedicată campaniei anti-malware pe dispozitivele mobile, cu scopul de a ridica gradul de conștientizare față de pericolul reprezentat de creșterea acestui trend infracțional, se precizează într-un comunicat al CERT-RO.

În săptămâna 24-28 octombrie, organizațiile partenere, din mediul public și privat, inclusiv agenții ale UE (ENISA și eu-LISA), vor desfășura activități de sensibilizare a utilizatorilor de terminale mobile cu privire la fenomenele infracționale și consecințele lor. Campania se derulează în 22 de state membre UE (Austria, Belgia, Croația, Cipru, Republica Cehă, Ungaria, Irlanda, Italia, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Regatul Unit) și 3 state din afara UE (Columbia, Norvegia și Ucraina).

Dispozitivele mobile, cum ar fi telefoanele inteligente sau tabletele, sunt elemente esențiale în viața noastră de zi cu zi, iar riscul de malware pe mobil este semnificativ. Hackerii pot fura bani și informații personale, pot folosi dispozitivele utilizatorilor ca boți, pentru a derula atacuri DDoS, și pot spiona activitatea utilizatorilor. Din păcate, mulți utilizatori nu conștientizează pericolul și nu dau importanță protejării dispozitivelor lor mobile în fața unor potențiale atacuri.

Activitățile ce vor fi derulate în cadrul campaniei variază de la conferințe de presă, cursuri școlare, ateliere educaționale și cursuri de formare, webinars și chestionare on-line în zona de social media. Acest efort pan-european va fi însoțit de o campanie de comunicare masivă în spațiul online, prin intermediul canalelor media sociale și site-urile organizațiilor naționale implicate. Campania face parte din cadrul Lunii Europene a Securității Cibernetice (European Cyber Security Month – ECSM 2016).

Polițiștii vor transmite informații despre riscurile și vulnerabilitățile dispozitivelor mobile, precum și recomandări despre cum poți să-ți securizezi activitatea online, se precizează într-un comunicat al IGPR.

Vor fi organizate prelegeri în școli, workshopuri, cursuri de instruire, dar și întrebări online și chat-uri live pe rețelele sociale.

Toate aceste demersuri paneuropene vor fi însoțite de desfășurarea unei campanii de comunicare pe rețelele de socializare și pe site-urile naționale.

Pentru a ajuta oamenii să-și protejeze dispozitivele mobile de criminalitatea informatică, Centrul European Cybercrime din cadrul Europol a realizat materiale de campanie disponibile în 20 de limbi, ce vor fi puse la dispoziția publicului larg.

Materialele conțin informații despre riscurile și vulnerabilitățile dispozitivelor mobile. De asemenea, conțin recomandări despre cum poți să-ți securizezi activitatea desfășurată online, ca downloadarea aplicațiilor, internet banking-ul, conectarea la wi-fi sau cum poți să nu devii victimă a online ransomware.

Augustin Jianu, director general CERT-RO: “Incidentele provocate de malware pentru dispozitivele mobile sunt pe un trend ascendent la nivel mondial. Telefoanele inteligente sunt esențiale în interacțiunile pe care le avem. Sigur, ne simplifică viața, dar de multe ori o poate complica. Infracționalitatea în spațiul cibernetic vizează exploatarea vulnerabilităților sistemelor, dar și neatenția utilizatorilor. Folosirea necorespunzătoare a dispozitivelor mobile poate produce pierderi financiare și scurgeri de date personale în mediul online. Scopul acestei campanii este de a informa utilizatorii dispozitivelor mobile, cu privire la pericolele existente, și de a prezenta sfaturi de securitate esențiale pentru o protecție adecvată.”

 


 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019