[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Atentie la fraudele pe Internet, avertizeaza Western Union

Western Union le recomandă consumatorilor să fie foarte precauţi în cazul în care se decid să achiziţioneze bunuri la preţuri de chilipir găsite pe internet.

De cele mai multe ori, ofertele prea avantajoase ca să fie reale ascund mecanisme de fraudare prin care victimele sunt atrase în cursă, scrie Adevărul.ro .

Unul dintre cele mai răspândite tipare de fraudare este oferirea de produse foarte performante la preţuri foarte mici. Oferta este postată de fraudatori pe site-uri de vânzări sau licitaţii de bunuri pe internet.

După ce potenţialul cumpărător îşi exprimă interesul pentru produs, presupusul vânzător îi cere plata unui avans sau a preţului integral al produsului, suma urmând să fie transferată printr-un serviciu de transfer de bani, cum ar fi Western Union.

De cele mai multe ori, vânzătorul poate fi contactat doar prin e-mail, acesta pretextând că locuieşte în străinătate. Ca să nu trezească suspiciunea cumpărătorului, fraudatorul îi sugerează să trimită banii pe numele unei rude, solicitându-i, totodată, datele tranzacţiei ca dovadă.

După ce fraudatorul primeşte detaliile tranzacţiei de la victimă, acesta ridică banii, folosind un document de identitate fals şi dispare.

Cum pot fi evitate fraudele online

Chiar dacă există numeroase scheme de fraudare, în multe dintre ele sunt folosite elemente comune care pot trage un semnal de alarmă de care potenţialele victime e bine să ţină cont înainte de a trimite banii. Specialiştii Western Union au identificat câteva dintre acestea:

–          Nu folosiţi serviciul de transfer de bani pentru a plăti cumpărături făcute de pe internet. 

–          Un vânzător online care insistă ca plata să se facă prin transfer de bani e un semnal de alarmă. 

–          Nu trimiteţi niciodată bani unui necunoscut printr-un serviciu de transfer de bani. Fiţi precaut atunci când discutaţi cu vânzători online care afirmă că locuiesc în altă ţară. Fraudatorii folosesc adeseori acest pretext pentru a evita o întâlnire faţă în faţă. Fiţi precaut şi dacă ofertantul doreşte să discute doar prin e-mail cu dumneavoastră. 

–          Fraudatorii pot fi foarte creativi. De multe ori, ei creează interfeţe care seamănă foarte bine cu un magazin online profesionist unde puteţi găsi produsele dorite pentru Crăciun la preţuri de chilipir. Tocmai de aceea, e bine să fiţi precauţi. Un magazin online serios are informaţii despre business şi termeni şi condiţii – cu cât mai multe informaţii bine structurate, cu atât mai bine. Înainte de a cumpăra, consumatorul ar fi bine să caute recomandări şi review-uri online de la alţi cumpărători – chiar dacă va pierde câteva minute, este un timp bine investit. 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019