900 de milioane de telefoane Android afectate de probleme de securitate
O breșă gravă de securitate pune în pericol sute de milioane de telefoane dotate cu sistemul de operare Android.
Problema a fost descoperită de specialiștii firmei Checkpoint, transmite BBC, citat de ziare.com.
Este vorba de mai multe vulnerabilități care afectează procesoarele realizate de compania americană Qualcomm, de care hackerii se pot folosi pentru a obține controlul dispozitivelor în care sunt montate.
Momentan, infractorii cibernetici nu au exploatat vulnerabilitățile, însă Michael Shaulov, șeful diviziei care se ocupă cu analiza dispozitivelor mobile la Checkpoint, consideră ca acest lucru s-ar putea întampla în următoarele 3-5 luni.
Cei de la Checkpoint au creat o aplicație, numita QuadRooter Scanner, care-ți verifică smartphone-ul și te anunță dacă ești vulnerabil în fața hackerilor sau nu.
Cele patru probleme de securitate, intitulate sugestiv Quadrooter, au fost depistate în firmware-ul chipset-urilor Qualcomm. Firmware-ul reprezintă software-ul dezvoltat de producători pentru controlarea componentelor hardware, scrie profit.ro.
Deși 3 din cele 4 găuri de securitate au fost deja reparate de Qualcomm, problema este că majoritatea utilizatorilor vor primi cu o mare întârziere sau chiar deloc update-urile de securitate necesare. Pentru că nu este suficient ca producătorul chipset-ului să repare problemele, patch-urile de securitate trebuie să fie livrate fiecărui dispozitiv în parte.
Google a nu reușit să creeze un sistem universal de update-uri pentru Android. Fiecare producător își actualizează telefoanele vândute când și cum are chef, iar update-urile ajung cu mare întârziere la utilizatori, pe traseul acestora interpunându-se și operatorii, care, teoretic, trebuie să verifice update-urile respective.
În realitate, cei mai mulți utilizatori de smartphone-uri cu Android nu vor primi niciodată update-urile de securitate pentru problemele descoperite.