Datele analizate în raport au fost obţinute cu ajutorul Security Network (KSN), infrastructura cloud-based utilizată de produsele Kaspersky Lab pentru a monitoriza telemetria şi pentru a furniza protecţie imediată, sub formă de liste negre şi reguli euristice, create pentru a lupta împotriva celor mai recente ameninţări. Raportul pe 2012 a scos la iveală o creștere semnificativă a numărului de malware pentru Mac şi una dramatică a numărului de ameninţări care atacă platformele Android. În total, produsele Kaspersky Lab au detectat şi au blocat peste 1,5 miliarde de atacuri pe web, în 2012, şi peste 3 miliarde de fişiere infectate.
În prezent, Kaspersky Lab detectează şi blochează mai mult de 200.000 de programe dăunătoare noi, în fiecare zi, o creştere semnificativă faţă de prima jumătate a anului 2012, când erau detectate şi blocate, în medie, 125.000 de programe zilnic. Una dintre cele mai importante noutăţi de la începutul anului 2012 a fost descoperirea lui Flashback, un botnet puternic, care a infectat 700.000 de dispozitive Apple, ce funcţionau pe Mac OS X.
Acest focar, de mari dimensiuni, a fost cauzat de o nouă versiune a malware-ului Flashfake şi a schimbat percepţia publicului potrivit căreia platforma Mac OS X nu este vulnerabilă la exploit-uri. În afara impactului cauzat de acest malware în masă, computerele Mac OS X au devenit, și ele, victime frecvente ale atacurilor cu ţintă predefinită. Principalul motiv pentru aceste schimbări este faptul că produsele Apple sunt populare în cercurile politicienilor influenţi şi a oamenilor de afaceri proeminenţi, iar informaţiile păstrate în disponzitivele deţinute de aceste persoane prezintă interes pentru o anumită categorie de infractori cibernetici. Astfel, experţii antivirus Kaspersky Lab au creat, în total, cu 30% mai multe instrumente pentru detectarea troienilor Mac în 2012, comparativ cu anul 2011.
O altă tendinţă importantă în 2012 a fost creşterea rapidă a numărului de fişiere malware pentru Android. Platforma Android a devenit, cu siguranţă, principalul punct de interes pentru infractorii cibernetici. Deşi programele dăunătoare pentru alte platforme pentru mobile, precum Symbian, Blackberry sau J2ME, sunt în continuă dezvoltare, 99% din programe dăunătoare proaspăt descoperite au avut ca ţintă platforma Android.
În ciuda tentativelor Google de a introduce propria tehnologie anti-malware, aplicaţiile dăunătoare continuă să apară în magazinul oficial Google Play. În 2012, primul incident legat de o aplicaţie ambiguă, care colecta adrese de e-mail pentru a trimite ulterior spam-uri, a fost descoperită și în Apple App Store. La fel ca PC-urile tradiţionale, dispozitivele mobile sunt acum atacate cu ajutorul unor operaţiuni cibernetice infracţionale mai elaborate, inclusiv atacuri cu ţintă predefinită şi crearea de botnet-uri „mobile”.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…