Un membru al “Academiei infractorilor” care a adus prejudicii in tari ale UE, prins de politisti
Un membru al unei grupări specializată în tâlhării la magazine de bijuterii şi ceasuri de lux din ţări din UE a fost prins miercuri în Bihor.
Un tânăr de 20 de ani, membru al grupării “Academiei infractorilor”, specializată în tâlhării la magazine de bijuterii şi ceasuri de lux din ţări din UE, a fost prins miercuri în Bihor, pe când ar fi încercat să iasă din ţară şi arestat la sfârşitul săptămânii de Tribunalul Bucureşti.
Un membru al grupării “Academiei infractorilor”, destructurată în aprilie de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cu sprijinul poliţiştilor din Bucureşti şi patru judeţe, a fost depistat miercuri pe raza judeţului Bihor, de unde ar fi vrut să iasă din ţară, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliţie.
Joi, el a fost prezentat Tribunalului Bucureşti, fiind arestat preventiv. Cu câteva zile în urmă, pe 14 ianuarie, poliţiştii au prins un alt membru al grupării, în judeţul Neamţ.
În 23 aprilie 2015, poliţiştii au făcut 52 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Iaşi, Neamţ şi Vrancea, la membrii grupării “Academia infractorilor”. Anchetatorii aveau informaţii că membrii grupării au comis jafuri cu violenţă la magazine de bijuterii şi ceasuri de lux din mai multe state europene, printre care Marea Britanie, Franţa, Belgia, Italia şi Andorra.
La acţiune au fost angrenaţi poliţişti ai Direcţiei de Investigaţii Criminale, ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Institutului Naţional de Criminalistică, de la brigăzile de combatere a criminalităţii organizate din Bacău şi Iaşi, serviciile de combatere a criminalităţii organizate din Neamţ şi Vrancea, precum şi de la Poliţia Capitalei şi inspectoratele din Neamţ, Bacău, Vrancea şi Iaşi.
Liderul grupării, şi 17 “locotenenţi” ai acestuia au fost trimişi în judecată, de procurorii DIICOT, în 14 octombrie 2015, pentru 27 de tâlhării, acuzaţiile fiind de constituire sau aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, instigare şi complicitate la tâlhărie calificată, instigare la furt calificat, favorizarea făptuitorului şi tăinuire.
În cursul urmăririi penale s-au administrat probatorii care au demonstrat legătura între 29 de infracţiuni, dintre care 27 de tâlhărie sau tentative de tâlhărie, comise în Marea Britanie, Belgia, Italia, Franţa, Germania, Austria şi Danemarca, alte două fiind infracţiuni de furt calificat comise în Andorra şi Marea Britanie. Membrii grupării ar fi produs un prejudiciu de 8.452.667 de euro.