HomeStiriSecuritate FizicaSolutie de protectie activa: Sistemele de securitate cu ceata
Solutie de protectie activa: Sistemele de securitate cu ceata

Solutie de protectie activa: Sistemele de securitate cu ceata

Solutie de protectie activa: Sistemele de securitate cu ceataAproape toată lumea a auzit de sisteme TVCI, alarmare la efracţie, încuietori şi seifuri. Însă, pe lângă acestea, mai există şi alte sisteme de securitate.

 

Acestea sunt sistemele de securitate cu ceaţă, iar echipamentul – care funcţionând independent sau în componenţa altor sisteme de securitate – este în stare să asigure protecţia rapidă, eficientă şi sigură a aproape oricărui tip de obiectiv este tunul de ceaţă.

 

Sistemul de securitate cu ceaţă

 

Standardul SR EN 50131-8:2010 defineşte sistemul de securitate cu ceaţă ca:

• un echipament sau sistem într-o carcasă protejată la sabotaj, care, la activare, produce o ceaţă artificială densă, dintr-o rezervă consumabilă, pentru a reduce vizibilitatea în aria protejată;

• parte a unui sistem de alarmă la efracţie şi jaf armat;

• dispozitiv de securitate pentru descurajare, în cadrul securităţii clădirii;

• dispozitiv de reducere a criminalităţii în scopul protecţiei oamenilor.

Standardul a fost creat ca un instrument de lucru pentru societăţile de asigurare, societăţile instalatoare de sisteme de securitate, beneficiari precum şi pentru organele de Poliţie, prezentând principiul şi cerinţele de funcţionare. El acoperă aplicabilitatea şi performanţele şi de asemenea prezintă încercările şi testele necesare pentru a asigura eficacitatea şi fiabilitatea unor asemenea dispozitive de opacizare.

Conform standardului, scopul sistemelor de securitate cu ceaţă este de a reduce vizibilitatea în aria protejată, prin folosirea unei ceţi non-toxice, astfel încât să fie creată o barieră între infractor şi ţinta infractorului.

Conceptul de bază al protecţiei active cu ceaţă este de a face inaccesibile bunurile şi valorile de protejat în aşa fel încât acestea să fie invizibile infractorilor sau agresorilor. Este activ deoarece acţionează instantaneu la tentativa de efracţie. În cazul atacului asupra unui obiectiv dotat cu sistem de alarmă la efracţie combinat cu sistem de supraveghere video cu circuit închis TVCI, infractorul calificat îşi va ascunde faţa, astfel identitatea lui nu va putea fi stabilită.

Scopul primar al sistemului de securitate cu ceaţă este realizarea protecţiei fizice instantanee până la sosirea echipajului de intervenţie. Pe perioada de timp în care infractorul este ocupat cu pătrunderea în obiectiv sau după ce a intrat în obiectiv, tunul de ceaţă asigură protecţia bunurilor şi valorilor din spaţiul protejat. Prin degajarea unei ceţi opace, albe în spaţiul protejat, orientarea devine imposibilă.

Pentru obţinerea acestui efect, prin folosirea proprietăţilor fizice ale aerului, trebuie introdusă o substanţă reflectivă în atmosferă, care rămâne în suspensie un timp cât mai îndelungat şi deviază lumina reflectată de obiecte. Aceasta este sesizată de ochii umani prin reducerea vizibilităţii.

 

Efectul asupra infractorului

 

Practic substanţa respectivă trebuie să satisfacă şi condiţii de siguranţă, deoarece este inhalată de oameni şi este important ca aceasta să nu fie dăunătoare corpului uman şi mediului înconjurător, respectiv să nu deterioreze bunurile şi valorile din spaţiul protejat. Totuşi pentru a evita depunerile datorită configurării incorecte, trebuie să se acorde atenţia necesară proiectării şi amplasării corespunzătoare a sistemelor de securitate cu ceaţă, ţinând cont şi de protecţia dorită: focalizată sau totală/completă.

Producătorul trebuie să furnizeze dovezi că atât consumabilele, cât şi ceaţa produsă nu prezintă un pericol toxic pentru persoane la utilizare normală precum şi pe durata de viaţă a fluidului specificat, iar sistemul de securitate cu ceaţă folosit în conformitate cu instrucţiunile producătorului nu trebuie să producă reziduuri dăunătoare în aria de folosinţă.

Odată cu declanşarea tunului de ceaţă, vizibilitatea se reduce semnificativ, care conduce la pierderea capacităţii de orientare. Acest efect se poate amplifica prin utilizarea unui stroboscop. Lumina intermitentă care se dispersează în toate direcţiile pe particulele mici de ceaţă, reduce capacitatea de adaptare a pupilei ochilor, astfel în scurt timp are efect şocant asupra infractorului. Utilizarea stroboscopului este opţională, scopul sistemului de securitate cu ceaţă este scoaterea şi menţinerea infractorului în afara spaţiului protejat, descurajarea, dar în nici un caz şocarea lui!

 

Comunicarea cu alte subsisteme de alarmare

 

Solutie de protectie activa: Sistemele de securitate cu ceataTunul de ceaţă se poate utiliza ca sistem de sine stătător (stand-alone), dar uzual acestea se integrează în cadrul sistemelor de alarmă la efracţie şi jaf armat. În cadrul integrării, tunul de ceaţă este în măsură să recepţioneze semnale de comandă primare şi secundare, prin inter-mediul cărora se poate evita activarea datorită unei alarme false.

În afara orelor de program, tunul de ceaţă se activează la comanda sistemului de alarmă la efracţie. Pentru evitarea alarmelor false se poate utiliza un detector împotriva efracţiei care poate fi unul pasiv în infraroşu, sau pentru imunitate ridicată la alarme false, un detector cu dublă tehnologie, infraroşu com-binat cu microunde.

La prima comandă de activare, începe generarea de ceaţă şi în câteva secunde spaţiul protejat se umple cu o ceaţă densă care protejează instantaneu bunurile şi valorile.

Pe durata orelor de program, tunul de ceaţă se poate activa cu ajutorul unui buton de panică fix sau mobil, astfel nu numai bunurile şi valorile din obiectiv vor fi protejate, se va realiza şi protecţia împotriva amenințărilor care pun în pericol viața, integritatea corporală sau libertatea persoanelor.

De asemenea, pentru ca generarea de ceaţă să nu producă alarme false în cadrul sistemelor de detectare şi de alarmă la incendiu, se poate programa o întârziere de 5 secunde, perioadă de timp în care centrala de detectare incendiu poate întreprinde măsurile necesare, de ex. poate dezactiva zonele corespunzătoare.

Sistemul de securitate cu ceaţă trebuie să fie capabil să comunice cu sistemul de alarmă la efracţie şi jaf armat din care face parte. Sistemul de securitate cu ceaţă trebuie să fie monitorizat astfel încât activarea lui, nivelul scăzut de fluid sau o avarie să genereze un semnal care trebuie să fie transmis înapoi la sistemul de alarmă din care face parte.

În clădirile cu mai mulţi ocupanţi sau în obiective foarte mari cu arii interne protejate, sistemul de securitate cu ceaţă trebuie să fie instalat astfel încât ceaţa să fie reţinută cât mai bine posibil în ariile protejate, astfel încât să nu se propage în zone publice sau în zone deschise, cu excepţia sistemelor de securitate cu ceaţă care sunt activate de către sisteme de detecţie a jafului armat.

 

Utilizarea sistemelor de securitate cu ceaţă

 

Utilizare generală a sistemelor de securitate cu ceaţă: magazine non-stop, magazine alimentare, de comercializare a băuturilor şi articolelor de tutun, drogerii, parfumerii, farmacii, clinici private, magazine de articole muzicale, case de locuit, case de vacanţă, etc.

Utilizare specială, obiective care necesită securitate mărită: magazine de bijuterii, case de amanet, case de schimb valutar, unităţi financiar-bancare, ATM-uri, staţii de alimentare carburanţi, camere de armament, cazinouri, birouri, camere server, muzee, săli de expoziţie, saloane de ceasuri, magazine de bricolaj, centre comerciale, saloane auto, companii de logistică, depozite, respectiv aproape orice obiectiv care depozitează bunuri de valoare ridicată care pot fi sustrase într-o perioadă scurtă de timp.

Sistemele de securitate cu ceaţă reprezintă o soluţie de protecţie agreată de organele de Poliţie şi de societăţile de asigurări. Ambele sectoare sunt deosebit de interesate de această tehnologie de protecţie cu ceaţă. De exemplu, obiectivele situate în provincie, situate la distanţă faţă de oraşe sau sate, sunt vulnerabile, timpul de intervenţie al echipajului de intervenţie creşte simţitor, cu ajutorul implementării soluţiei de securitate cu ceaţă, gradul de securitate al obiectivului va fi mărit semnificativ.Solutie de protectie activa: Sistemele de securitate cu ceata

Tunul de ceaţă este în măsură să comunice, să transmită şi să recepţioneze semnale către şi de la sistemul de alarmă la efracţie şi jaf armat şi sistemul de detectare şi de alarmă la incendiu, astfel eventualele probleme de compatibilitate sau cele aferente alarmelor false vor fi evitate. Este o soluţie de protecţie rapidă, activă, neaşteptată pentru diverse tipuri de obiective.

Este important de menţionat că menirea sistemului de securitate cu ceaţă nu este de înlocuire a serviciului de intervenţie. Scopul este de a asigura protecţia obiectivului de la semnalarea evenimentului de efracţie şi până la sosirea efectivă a echipajului de intervenţie. În acest timp, în funcţie de mărimea obiectivului şi numărul de tunuri de ceaţă instalate, în maxim 20 de secunde tunul de ceaţă face imposibilă orientarea în spaţiul protejat.

Utilizarea tunului de ceaţă reprezintă un progres şi pentru serviciile de intervenţie. Infractorii studiază obiceiurile de patrulare a echipajelor de intervenţie şi cunosc exact cât timp au la dispoziţie pentru derularea cu succes a efracţiei sau jafului planificat.

Cu ajutorul sistemelor de securitate cu ceaţă se realizează protecţia perfectă încă din primul moment al efracţiei sau jafului. Timpul de intervenţie al echipajului este cel mai ridicat factor de risc, risc care astfel poate fi diminuat aproape la zero

Share With: