Este recomandabil ca membrii comunităţii să cunoască şi să respecte câteva reguli elementare de securitate care, odată însuşite şi aplicate, devin deprinderi de natură să prevină neglijenţa, naivitatea şi alte aspecte care facilitează activitatea infractorilor. Statistic, 1 din 4 furturi din locuinţe este favorizat de neglijenţa proprietarilor.
Recomandările următoare, din partea poliţiei, se adresează tuturor cetăţenilor, oferindu-le idei şi opţiuni practice pentru a se simţi în siguranţă şi a-şi proteja căminul:
– Învăţaţi psihologia infractorilor. Atunci când trec la acţiune, spărgătorii de locuinţe se află în competiţie cu timpul şi caută acea împrejurare în care să ‘opereze’ cât mai rapid posibil pentru a evita sa fie surprinşi în locuinţă. De regulă, profită de ocazia ce li se oferă pentru a fura şi evită să pătrundă acolo unde locatarii dispun măsuri vizibile de siguranţă.
– Izolarea este dăunătoare. Împreună cu vecinii de încredere, asiguraţi un sistem reciproc de supraveghere a locuinţei în cazul absenţei de la domiciliu în week-end sau pentru perioade mai lungi de timp. Lăsaţi acestora un număr de telefon unde puteţi fi găsit.
– Evitaţi să oferiţi persoanelor necunoscute relaţii despre vecinii dumneavoastră, în special informaţii referitoare la ocupaţia, programul de lucru şi starea materială a acestora.
– Atunci când un necunoscut pretinde ca reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefoane, deratizare ş.a.) solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuinţă. Un astfel de act trebuie să cuprindă viza periodică, să nu prezinte modificări sau ştersături. Nu acceptaţi prezentarea formală a legitimaţiilor, iar dacă persoana devine grăbită sau agitată (ceva nu este în regulă!), solicitaţi sprijinul vecinilor şi reţineţi cât mai multe semnalmente ale celui în cauză pentru a le comunica organelor abilitate.
– Evitaţi să popularizaţi achiziţionarea şi/sau deţinerea de bunuri de valoare ori a unor sume mari de bani, la domiciliu. Bunurile de valoare cu dimensiuni mici (bani, bijuterii, etc.) trebuie păstrate în locuri greu accesibile, evitând pe cât posibil ‘ascunzătorile’ tradiţionale (şifonier, bibliotecă, saltea ş.a.).
– Daca aţi achiziţionat aparatură electronică, nu depozitaţi ambalajele acesteia la vedere (pe balcon). Întocmiţi o listă care să cuprindă caracteristici ale produselor, pe care să o păstraţi într-un loc sigur. Inscripţionând bunurile de valoare cu semne pe care să le cunoască numai membrii familiei, facilitaţi recuperarea acestora în cazul unui furt.
– Asiguraţi intrarea în locuinţă cu uşi solide, metalice sau confecţionate din materiale rezistente, care să fie prevăzute cu încuietori sigure, modele atipice, cu un grad înalt de securitate.
– Dispunerea unui vizor şi a unui sistem de iluminat exterior propriu poate avea efecte benefice pentru siguranţa locuinţei dumneavoastră. Daca aveţi posibilitatea, montaţi un sistem electronic de alarmă cu alimentare independentă. ţineţi cont de faptul ca preţul reflectă, de regulă, calitatea produsului!
– Daca locuiţi la casă ori în apartamente de bloc situate la parter, etajul I sau ultimul etaj, este recomandabil să protejaţi ferestrele cu grilaje metalice solide, ale căror console sa fie încastrate în zid, iar spaţiile dintre bare sa fie de dimensiuni mici.
– Dacă aţi pierdut cheile ori constataţi că încuietorile sunt blocate prin introducerea de corpuri străine (beţe de chibrit, sârme, etc.), procedaţi imediat la înlocuirea acestora. Orice întârziere poate fi prompt exploatată de spărgătorii de locuinţe!
– Atunci când observaţi persoane străine care staţionează fără motiv pe scara blocului sau în dreptul uşii unui vecin, nu ezitaţi sa le întrebaţi despre scopul şederii lor acolo. Folosirea unui ton politicos, dar ferm, poate descuraja potenţialii infractori. Reţineţi că aceştia mizează pe lipsa de implicare civică.
– Daca sesizaţi zgomote suspecte pe palier şi observaţi că în faţa uşii unuia dintre vecini sunt persoane străine care încearcă sa intre fraudulos, anunţaţi de urgenţă Poliţia. Este posibil să constataţi ca vizorul dumneavoastră a devenit nefuncţional, prin lipirea unui timbru sau a unei bucăţi de hârtie pe exterior, ceea ce constituie un indiciu sigur ca spărgătorii de locuinţe sunt ‘la treabă’.
Exersarea spiritului de vigilenţă reprezintă primul si cel mai solid scut împotriva hoţilor şi a altor categorii de infractori!
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…