Oprea, interimar la Interne, iar col. Cornea, la IGSU
Vicepremierul Gabriel Oprea, interimar la MAI, după demisia lui Radu Stroe, iar col. Nicolae Cornea, împuternicit în funtea IGSU.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, şi-a înaintat joi demisia din funcţie, afirmând ca se va demonstra ‘foarte repede’ ca obligaţiile si responsabilităţile în gestionarea accidentului din judeţul Cluj aparţin altor instituţii ale statului şi nu MAI şi IGSU. Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat joi, la Palatul Victoria, ca a primit demisia ministrului Afacerilor Interne Radu Stroe, iar vicepremierul Gabriel Oprea va deţine interimar acest portofoliu până în jurul datei de 1 februarie, când PNL va desemna un nou ministru.
Primul ministru a ţinut să îşi exprime public aprecierea pentru “instituţiile şi structurile care salvează vieţi” şi care, în opinia sa, nu trebuie să fie blamate în ansamblu pentru ce s-a întâmplat în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni.
“Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat joi, 23 ianuarie, Decretul prin care se ia act de demisia domnului Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului. De asemenea, domnul preşedinte Traian Băsescu a semnat joi, 23 ianuarie, Decretul prin care se desemnează domnul Gabriel Oprea, viceprim-ministru, ca ministru interimar al Afacerilor Interne”, informează Administraţia Prezidenţială.
Colonelul Nicolae Cornea a fost împuternicit să îndeplinească atribuţiile funcţiei de şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Decizia de numire a fost publicată joi în Monitorul Oficial.
Col. Cornea îl înlocuieşte în funcţie pe generalul de brigadă Ion Burlui, care şi-a dat demisia miercuri, ca urmare a situaţiei create după intervenţia întârziată la locul accidentului aviatic din Munţii Apuseni.
Miercuri, înainte să-şi dea demisia, Ion Burlui declara pentru AGERPRES că nu îşi impută nicio vină în cazul accidentului aviatic, dar că îl “doare sufletul” că incidentul s-a soldat cu victime şi că nu aşteaptă ca cineva să-i ceară demisia, pentru că şi-o poate depune singur. Ulterior, a cerut eliberarea din funcţie, iar printr-un comunicat de presă a susţinut că s-a încercat interpretarea politică a unei misiuni operative.
“Consider că, din punct de vedere operaţional, structurile proprii şi-au făcut datoria potrivit competenţelor, în condiţiile date, dar aşa cum ‘iarna nu-i ca vara’ şi la munte nu este ca la câmpie. (…) Nicio acţiune practică, inclusiv o intervenţie în situaţii de urgenţă, nu poate fi desfăşurată în condiţii de perfecţiune totală; nu există un sistem cu risc ‘0’ în funcţionare”, a precizat Burlui.
Înainte de numirea la conducerea IGSU, colonelul Nicolae Cornea îndeplinea funcţia de prim adjunct al şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.
Născut în 15 noiembrie 1967 în oraşul Călimăneşti, judeţul Vâlcea, colonelul Nicolae Cornea a absolvit în anul 1993 Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’ Bucureşti, ca şef de promoţie, fiind şi licenţiat în drept, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul ISU Vâlcea.
În perioada 1992 — 2010 a activat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, numai în arma pompieri, începând cu Brigada de Pompieri a Capitalei (19931994), continuând cu Comandamentul Trupelor de Pompieri (19941995), iar din anul 1995 s-a alăturat Grupului de Pompieri ‘General Magheru’ al Judeţului Vâlcea, unitate militară în care a ocupat atât funcţia de locţiitor al comandantului (19962004), cât şi cea de comandant, în anul 2004.
Din decembrie 2004, după constituirea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘General Magheru’ al Judeţului Vâlcea, ca urmare a unificării celor două arme din cadrul ministerului — pompierii şi protecţia civilă—, colonelul Nicolae Cornea a devenit prim adjunctul inspectorului şef al ISU Vâlcea.