O simulare de accident aviatic va avea loc in Suceava
CJSU Suceava a susținut o ședință în care s-a stabilit organizarea în teren a unui exercițiu de simulare a unui accident aviatic cu un Boeing 737 prăbușit în munți.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, Alin Găleată, unul dintre punctele de pe ordinea de zi a fost exercițiul cu tema ”Modul de acțiune a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) în cazul producerii unui accident aviatic în zona montană a județului Suceava, cu punerea în aplicare a Planului Roșu de Intervenție”, stabilindu-se ca data și locația exercițiului în teren să nu fie făcute publice pentru a se crea elementul de suspans pentru forțele de intervenție, cât mai apropiat de o situație reală, scrie Agerpres.
În cadrul ședinței a fost simulată coordonarea activităților după un accident aviatic în care a fost implicată o cursă de linie Boeing 737, cu 45 de pasageri la bord, care circula pe ruta București (Otopeni) — Aeroportul Suceava. Această activitate a fost precedată, miercuri, de o ședință tehnică în cadrul Turnului de Control Trafic Aerian al Aeroportului Suceava. Scopul acestei simulări a fost verificarea fluxului informațional între instituțiile cu atribuții în astfel de evenimente, iar aplicația s-a finalizat cu emiterea planului și a hărții de căutare într-o zonă din județ.
Șeful ISU Suceava, general de brigadă dr. Ion Burlui, a prezentat procedurile de lucru în cadrul exercițiului. Acțiunea s-a desfășurat în colaborare cu turnul de control al Aeroportului ”Stefan cel Mare” Suceava și Centrul de Coordonare SAR (Search and rescue) din cadrul ROMATSA București. În cadrul ședinței, problemele tehnice ale exercițiului, ce vizează responsabilitatea ROMATSA, au fost prezentate de către Controlorul de Trafic Aerian (CTA) pseudo-pilot Simulator Arad — Ovidiu Ioja, care a împărtășit și din experiența sa de peste 40 de ani de activitate în aviația civilă
Potrivit lui Alin Găleată, participanții au înțeles sensul benefic și utilitatea acestui tip de exercițiu, atât pe linie de conducere și coordonare la sală, cât și în teren, cu forțele de intervenție.