Metoda ingenioasa de spargere la o casa de amanet din Iasi
Hotii au gasit o metodă ingenioasă de a da o spargere la o casă de amanet, după cum rezultă din rechizitoriul procurorilor.
Spargerea a avut loc în data de 10 iulie, la Iaşi, în jurul orei 3 noaptea. În rechizitoriu se arată că hoţii de la casa de amanet din Alexandru cel Bun au filmat angajaţii de la distanţă, cu „zoom“, în timp ce aceştia tastau codul de la sistemul de alarmă, scrie ziaruldeiasi.ro.
Cele patru persoane implicate în furtul anului de la Iaşi au fost trimise miercuri în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Printre cei implicaţi, acuzat de complicitate, este şi fostul administrator al pensiunii La Palia, Ionuţ Palia Budescu. În actul de acuzare întocmit de procurori este descris modul în care suspecţii au reuşit să afle codul de la sistemul de alarmă a casei de amanet. L-au filmat de la distanţă, cu zoom, în timp ce era tastat de angajaţi.
Potrivit rechizitoriului, la începutul lunii iulie, Ştefan George Ceauşu şi Viorel Cosmin Ursu au luat decizia de a da o spargere la casa de amanet Corelia. Câteva zile, cei doi au testat terenul, pentru a afla poziţionarea sistemului de supraveghere video sau cantitatea de bijuterii existentă. „Pentru identificarea codului de dezactivare a sistemului de alarmare, inculpatul Ceauşu George Ştefan a folosit o cameră video, iar cu ajutorul funcţiei «zoom» a filmat de pe trotuarul situat vis-a-vis de societatea comercială Corelia IFN, atât la deschidere, cât şi la sfârşitul programului de lucru, momentul în care personalul societăţii a tastat codul de securitate“, se arată în rechizitoriu.
Ulterior, Ceaşu ar fi luat legătura cu Ionuţ Budescu, pe care îl cunoştea de mai multă vreme, solicitându-i acestuia să îl transporte după spargere. Pe 10 iulie, aproape de ora 4.00, Ceaşu a forţat uşa cu o şurubelniţă şi a intrat în interior dezactivând sistemul de alarmă. Ulterior, a luat un seif metalic în care se aflau bijuterii de aur în cantitate de aproximativ 1,8 kilograme şi suma de 13.000 de lei. În tot acel timp, Viorel Cosmin Ursu a stat de pază.
„După ce au sustras seiful din interiorul societăţii, l-au depozitat în autoturismul inculpatului Palia Budescu Ionuţ, conform înþelegerii anterioare, după care s-au deplasat cu toţii în zona râului Nicolina. Inculpatul Ceauşu George Ştefan a coborât din autoturism, a reuşit să deschidă seiful respectiv în interiorul căruia se aflau mai multe bijuterii (lănţişoare, brăţări, pandantive etc)“, se mai arată în documentul citat. Ulterior, suspecţii au mers în casa lui Budescu din Bucium unde au împărţit bunurile furate.
Bijuteriile au fost ulterior amanetate de hoţi, iar banii, cheltuiţi în scop personal. Procurorii au mai pus-o sub acuzare şi pe Roxana Asofie, iubita lui Ursu, acuzată de tăinuire. Administratorul casei de amanet s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 195.000 de lei.