Mai puțin de 5% dintre locuințele din România sunt prevăzute cu sisteme de alarmă
Conform unui studiu privind siguranța publică realizat de către Institutul pentru Prevenirea Criminalității mai puțin de 5% dintre locuințele din România sunt prevăzute cu sisteme de alarmă.
În cadrul campaniei naționale de prevenire a furturilor din locuință și societăți comerciale ‘Protejează-ți locuința și afacerea! Trăiește în siguranță!’, care se desfășoară la nivel național, până la finele anului 2016, în parteneriat cu Asociația Română pentru Tehnică de Securitate (A.R.T.S), în colaborare cu Federația Serviciilor de Securitate (F.S.S.), Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare a făcut publice datele unui sondaj cu privire la modul în care cetățenii își asigură locuința împotriva furturilor.
În baza datelor obținute în urma realizării Anchetei privind siguranța publică de către Institutul pentru Prevenirea Criminalității în colaborare cu Institutul Național de Statistică, în referire la măsurile pe care populația le utilizează pentru a-și proteja locuința împotriva furturilor, a fost întocmit următorul clasament:
- Câine de pază — 42,8%
- Ușă metalică — 34,3%
- Încuietori speciale la uși — 34,2%
- Interfon — 32,4%
- Eu și vecinii ne supraveghem reciproc casele — 25,9%
- Iluminat de siguranță — 12,7%
- Gard amenajat împotriva escaladării — 7,8%
- Grilaje la ferestre — 6,6%
- Încuietori speciale la ferestre — 4,8%
- Grilaje la uși — 4,4%
- Sistem de alarmă — 3,5%
- Monitorizare video — 0,9%
- Paznic — 0,5%
- Patrule organizate de locuitorii din zonă — 0,5%
- Firme de pază/protecție — 0,4%
- Armă de foc pentru autoapărare — 0,1%
Conform unor studii realizate de companiile de securitate, mai puțin de 5% dintre casele particulare din România sunt prevăzute cu sisteme de alarmă, aspect confirmat și de rezultatele sondajului.
Acțiunile de prevenire a furturilor din locuințe și societăți comerciale vor continua prin grija polițiștilor atât în mediul urban, cât și în mediul rural.