[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate Fizica

HG 301/2012 – Termenul se prorogă cu un an

Guvernul a adoptat pe 30 iunie o hotărâre care prorogă termenul prevăzut la art. 7 alin. (1) din HG nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003.

MAI a emis o hotărârea la începutul lunii iunie prin care se propunea prorogarea cu un an a datei limită până la care companiile înfiinţate până la data de 16 iunie 2012 sunt obligate să dețină o analiză de risc la securitate fizică, ea fiind adoptată pe 30 iunie 2017.

Potrivit legii, instituţiile şi operatorii economici care deţin bunuri ori valori sunt obligate să realizeze analize de risc la securitatea fizică începând cu data de 1 iulie 2018. Guvernul a adoptat o hotărâre care prorogă termenul prevăzut la art. 7 alin. (1) din HG nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, scrie cugetliber.ro.

Măsura a fost cerută de reprezentanţii operatorilor economici în cadrul întâlnirilor de analiză pentru crearea şi sprijinirea unui mediu favorabil de afaceri desfăşurate la nivel guvernamental. Din analizele realizate a reieşit că unităţile deţinătoare de valori nu au reuşit, în totalitate, să se alinieze la noile cerinţe de securitate, motivându-se prin indisponibilitatea experţilor abilitaţi. Astfel, prorogarea termenului de la 1 iulie 2017 la 1 iulie 2018 este necesară pentru identificarea unor mecanisme care să eficientizeze procesul de evaluare a riscului la securitatea fizică şi pentru a da posibilitatea conformării a cât mai multor unităţi la noile cerinţe, precum şi pentru a nu determina formalizarea fără consistenţa necesară a procesului de efectuare a analizelor de risc sau afectarea funcţionării unor operatori economici, cu consecinţe negative în plan socio-economic.

Cu toate acestea, micii întreprinzători s-au arătat nemulţumiţi de forma actuală a legii, cerând rescrierea acesteia în totalitate, scrie adevarul.ro.

Aceştia cer Guvernului să rescrie complet legea, astfel încât numai companiile cu risc ridicat să aibă această obligaţie, firmele mici să decidă singure ce măsuri de protecţie trebuie luate. Romanian Business Leaders a contestat HG 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor. 

„RBL îi cere noului guvern să rescrie complet legea, astfel încât să fie aplicată în zonele cu risc mai ridicat şi demonstrate statistic, iar restul companiilor să poată decide singure măsurile de protecţie la risc aplicabile angajaţilor lor”, au informat reprezentanţii Romanian Business Leaders.

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019