Controale la societățile specializate în domeniul sistemelor de alarmare
Poliția Română a realizat un bilanț al controalelor la societățile specializate în domeniul sistemelor de alarmare în primele șase luni ale anului.
Poliția Română, prin Direcția de Ordine Publică, a continuat, în primul semestru al anului 2016, verificarea societăţilor specializate în domeniul sistemelor de alarmare, se precizează într-un comunicat al IGPR.
În primele 6 luni ale anului 2016, sub coordonarea Direcției de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au îndrumat şi controlat prestatorii de servicii în domeniul sistemelor de alarmare, au verificat licenţierea societăţilor specializate, precum şi reînnoirea licenţelor de funcţionare, actualizarea regulamentelor de organizare şi funcţionare şi de anulare a celor care nu au respectat prevederile legale sau nu au făcut demersurile de reînnoire.
Astfel, au fost retrase şi radiate 111 licenţe de funcţionare din Registrul naţional al societăţilor licenţiate pentru neobţinerea reînnoirii licenţelor de funcţionare sau expirarea perioadei de valabilitate, astfel că la sfârşitul semestrului, în registru figurau 2.149 societăţi cu licenţe valabile.
Au fost analizate dosarele pentru preschimbarea a 4 licenţe de funcţionare ca urmare a modificărilor survenite în denumirea societăţii, obiectele de activitate desfăşurate sau schimbării sediului social.
A fost constatată o faptă de încălcare a legii care a condus la sancţiunea de anulare a licenţei de funcţionare a unei firme, pentru modificările intervenite în structura şi organizarea activităţii pentru care a fost eliberată licenţa.
De asemenea, au fost soluţionate 20 cereri privind actualizarea regulamentelor de organizare şi funcţionare a dispeceratelor, modificări survenite datorită modificării numărului de echipaje de intervenţie şi localităţi în care se asigură intervenţia la evenimente.
În cadrul acţiunilor planificate prin Planurile de măsuri anuale pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului agenţilor economici şi legalitatea funcţionării prestatorilor de servicii în domeniul securităţii fizice, poliţiştii de ordine publică au verificat respectarea prevederilor legale în domeniu de către conducătorii unităţilor economice, evaluând şi legalitatea instalării sistemelor de securitate electronică sau funcţionalitatea acestora.
Au fost evaluate măsurile de securitate fizică la 30.853 de agenţi economici, unităţi şi transporturi de valori poştale, unităţi şi instituţii de interes public şi locuri unde funcţionează sălile şi incintele de exploatare a jocurilor de noroc.
De asemenea, în urma acţiunilor organizate pe perioada sărbătorilor pascale, s-a verificat modul în care agenţii economici manipulează, depozitează şi transportă valorile monetare, la hiper/super/market-uri, centre de procesare valori monetare şi casierii colectoare, care efectuau operaţiuni cu numerar însemnat.
Poliţiştii au verificat astfel 5.419 de unităţi (dintre care 1.768 de hiper/super market-uri/centre comerciale, 109 centre de procesare valori monetare, 1.870 de staţii de distribuţie carburanţi şi 1.672 de casierii colectoare).
Au mai fost verificate 1.462 de autovehicule de transport valori şi au fost iniţiate 748 planuri de acţiune pe linia sistemelor de alarmare.
În cele 6 luni, la nivel naţional, poliţiştii specialişti în domeniu au constatat 50 de infracţiuni prevăzute de art. 56 din Legea nr. 333/2003 şi au soluţionat 79 de dosare.
Pe segmentul de control, au fost aplicate 1.131 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 149 conducătorilor de societăţi specializate, 45 personalului tehnic, iar 937 aplicate beneficiarilor, valoarea totală a sancţiunilor aplicate fiind de peste 1.000.000 de lei.
Pe linia dispeceratelor de monitorizare, au fost acordate 217 de avize pentru operatorii dispeceri, s-au executat 105 controale şi au fost aplicate pentru neregulile constatate 870 de sancţiuni contravenţionale (124 de sancţiuni aplicate conducătorilor societăţilor specializate, 7 – dispecerilor, 394 – agenţilor de intervenţie şi 345 – beneficiarilor), în valoare de aproape 500.000 de lei.
Pentru asigurarea securităţii bunurilor păzite, poliţişti au avizat 3.466 de proiecte de sisteme antiefracţie sau de supraveghere video. Specialiştii poliţiei au verificat funcţionalitatea a 100 de sisteme de alarmare nou instalate, pe baza proiectelor avizate cu ocazia recepţiilor de punere în funcţiune.