În perioada aprilie — septembrie a.c., la nivel național se derulează Campania preventivă ‘Neglijența, invitație deschisă la furt‘, scopul acesteia fiind informarea populației cu privire la modalitățile de prevenire a furturilor din locuințe.
Din analiza rezultatelor studiului ‘Mesajul transmis de Poliția Română — realități și perspective’, realizat de Poliția Română în anul 2013, reiese că principalele domenii despre care cei chestionați ar dori să primească informații preventive sunt prevenirea furturilor din locuințe — 68,6% și prevenirea furturilor de/ din autoturisme — 24,5% din respondenți.
La nivelul județului Sibiu, Campania preventivă ‘Neglijența, invitație deschisă la furt‘ urmează să fie implementată prin derularea unor activități preventive de către polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și de polițiștii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, în colaborare cu reprezentanții Groupama Asigurări — filiala Sibiu.
Pe perioada derulării campaniei, polițiștii de prevenire sibieni alături de partenerii de program vor desfășura activități în cadrul cărora vor informa cetățenii cu privire la principalele măsuri de protejare a locuinței, subliniind importanta conduitei preventive pentru a stopa victimizarea prin furturi din locuințe.
În cadrul discuțiilor, polițiștii sibieni vor accentua faptul că unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție. Primirea în locuință a persoanelor necunoscute fără nicio verificare prealabilă, lăsarea ușii sau a ferestrelor neasigurate și folosirea incorectă, permisivă a interfonului au fost câteva din premisele care au favorizat comiterea furturilor din locuințe.
De asemenea, polițiștii vor distribui materiale cu caracter informativ — preventiv cu mesajele campaniei. În premieră pentru colaborarea dintre cei doi parteneri, a fost realizat un site web dedicat exclusiv campaniei, care poate fi accesat aici.
‘NU INVITA HOȚII ÎN CASA TA!’
1 din 4 furturi din locuințe este favorizat de neglijență.
PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINȚE
Este extrem de neplăcut să vă găsiți casa spartă. De aceea, dorim să vă ajutăm să nu deveniți una dintre victimele celor care fură din locuințe.
Infractorii speculează neglijența locatarilor în a-și securiza casa. De exemplu, aceștia profită de faptul că la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lăsate deschise și nesupravegheate.
Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuințe este reprezentat de necesitatea adaptării măsurilor de siguranță la tipul de locuință și la valorile care trebuie protejate.
POLIȚIA SIBIANĂ VĂ RECOMANDĂ:
Nu permiteți accesul în locuință celor care vin să-ți prezinte diverse ‘promoții’, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
Dacă sună la ușă persoane ce pretind că reprezintă instituții care oferă servicii publice (deratizare, instalații electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsați să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu și dacă sunt însoțite de administratorul imobilului!
Nu oferiți informații necunoscuților despre bunurile pe care le dețineți sau despre vecini, nici măcar celor care susțin că sunt reprezentanții unor instituții, dar nu pot face această dovadă!
Evitați depozitarea la vedere, pe balcon, în fața ușii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ați achiziționat!
Nu comunicați date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe rețele de socializare. Discutați aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să vă ridice corespondența și să lase impresia de casă locuită!
Nu postați pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că dețineți în casă bunuri de valoare sau că sunteți plecați de acasă! Selfie-urile sunt și ele distractive, dar aveți grijă la ce lăsați să se observe în imagine. Nu puneți poze în care se poate vedea ce obiecte dețineți sau care e structura apartamentului dumneavoastră.
Treceți peste impulsul de a anunța pe rețele de socializare că urmează să plecați într-o vacanță extraordinară. Check-in-ul din aeroport vă aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților.
Bijuteriile în cantități mari, banii, acțiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparații apelați la firme autorizate!
Achiziționați sisteme de închidere/ asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeți încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate ușor!
Locurile ‘secrete’ în care le lăsați prietenilor apropiați cheia apartamentului, precum ghiveciul cu flori sau preșul de la intrare, nu sunt așa secrete. Astfel de metode vă fac vulnerabili în fața furturilor.
Organizați un sistem de supraveghere a vecinătății împreună cu ceilalți locatari. Acest model preventiv limitează accesul nejustificat al persoanelor străine și ajută la semnalarea problemelor apărute în bloc.
Obișnuiți-vă să activați sistemul de alarmă de fiecare dată când plecați de acasă. Devine inutil dacă nu e activat și firma de pază nu poate fi anunțată că trebuie să intervină. Nu uitați să puneți la vedere sticker-ul care anunță că locuința ta este protejată.
Asigurați-vă că zona palierului de bloc e luminată în permanență. Dacă se ard becurile de pe hol, cereți administrației să le înlocuiască imediat.
Dacă sunteți plecat de acasă mai mult timp, folosiți un întrerupător care aprinde și stinge lumina la intervale diferite de timp. Și metoda radioului lăsat aprins ajută, nu o ignorați.
Indiferent de pretext, nu le oferiți persoanelor necunoscute informații despre tine sau vecinii tăi. Nici despre bunurile deținute, nici despre programul de lucru.
Închideți ferestrele și ușa de fiecare dată când plecați de acasă. Unul din patru furturi din locuință este favorizat de neglijența proprietarilor care le lasă o portiță deschisă hoților.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…