Brățările electronice, folosite pentru securitatea unui pelerinaj musulman
Autoritățile din Arabia Saudită au decis să folosească brățări electronice pentru a întări securitatea la pelerinajul anual de 5 zile care se defășoareă între Mecca și Mina.
Aproape 2 milioane de musulmani de pe întreg globul participă la un pelerinaj anual de cinci zile în Arabia Saudită, scrie voanews.com.
Arabia Saudită a dublat siguranța și securitatea în încercarea de a evita repetarea dezastrului de anul trecut. Publicația Arab News citată de voanews.com a rapotat că autoritățile au realizat 1.000 de cursuri de siguranță și sănătate și a desfășurat 26.000 de persoane din rândul personalului medical, tehnic și alți oficiali la zonele de pelerinaj din Mecca, Medina, Arafat și Mina, împreună cu o flotă de 175 de ambulanțe. Oficialii din securitate au amplasat 1.000 de camere de supraveghere în locațiile strategice pentru a permite o monitorizare constantă a evenimentelor.
Autoritățile au limitat numărul de vize pentru fiecare țară într-un efort de a controla aglomerațiile. Toți pelerinii trebuie să aibă permise și poliția a înființat puncte de control de securitate pentru a preveni accesul pelerinilor neautorizați.
Pelerinajul a început pe 10 septembrie în mijlocul unor măsuri de securitate solide, scrie rferl.org.
Autoritățile au intensificat măsurile de securitate pentru pelerinaj pentru controlul strâns al mulțimii și pentru a evita o reproducere a învălmășelii de anul trecut care a omorât mii de oameni. Măsurile includ brățări digitale emise pelerinilor pentru a ajuta la identificarea și ghidarea lor în aglomerație. Aceste brățări sunt conectate la un sistem de localizare GPS.
În busculada de anul trecut au murit aproape 2.300 de oameni, scrie agerpres.ro.
Aceste brățări din hârtie laminată cu un cod de bare care poate fi citit cu un smartphone furnizează identitatea, naționalitatea, locul de cazare la Mecca, contactele grupului căruia îi aparține pelerinul, precum și toate informațiile înregistrate în timpul acordării vizei, a declarat pentru AFP Issa Rawas, secretar adjunct al Ministerului saudit pentru hajj.
“Scopul este de a-i echipa pe toți pelerinii” care vin din străinătate, adică mai mult de 1,4 milioane de persoane, a spus el.
Jurnaliștii AFP au văzut mulți pelerini purtând brățări. Dar unele sunt de fapt furnizate de agenții de voiaj și nu conțin informațiile înregistrate de brățările ministerului.