HomeStiriSecuritate FizicaAPCS: Securitatea in scoli, o problema perpetua a societatii romanesti contemporane
asociatia profesionala a companiilor de securitate

APCS: Securitatea in scoli, o problema perpetua a societatii romanesti contemporane

asociatia profesionala a companiilor de securitateIn urma ultimelor evenimente violente in care au fost implicati elevi din tara si zona invecinata Capitalei, Asociatia Profesionala a Companiilor de Securitate declara public sustinerea oricaror masuri care pot avea ca efect limitarea actelor de violenta in scoli si zona limitrofa acestora.

 

Cu toate acestea, efortul unei singure entitati nu este suficient, fiind nevoie de implicarea mai multor structuri publice, centrale si locale. Implicare pe care o dorim pro-activa si nu reactiva.

Reamintim opiniei publice faptul ca APCS, in cooperare cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si IGPR a avut o initiativa legata de cresterea sigurantei in scoli si a oferit gratuit, pe parcursul uni an de invatamant servicii de securitate la standarde ridicate, fiind inregistrate zero incidente la scolile pazite de firmele membre . Totodata, am dezvoltat un profil psihologic al agentului de paza, care, din pacate, nu a fost implementat in caietele de sarcini pentru licitatiile care au avut loc pentru paza unitatilor de invatamant.

Nu este mai putin adevarat si faptul ca, desi multe scoli au nevoie de servicii de paza, acest lucru nu poate fi indeplinit din lipsa de fonduri si de interes a primariilor, intrucat suportul financiar trebuie asigurat de primarie.

Pe de alta parte, in ciuda declaratiilor facute de oficiali ai IGPR si MAI la inceputul anului scolar, conform carora fiecare scoala va avea alocat un politist, acest lucru nu s-a intamplat. Si nu se va intampla, intrucat politia nu are efectivele necesare pentru a pune in aplicare aceste promisiuni, motiv pentru care este necesara implicarea mai activa a politiei locale si a segmentului de securitate privata.

Nu in ultimul rand, trebuie sa existe o cooperare mai eficienta intre organele de politie si firmele de paza, dar si o mai dura selectie a firmelor alese de catre primarii pentru securizarea scolilor.

Activitatile informativ-operative desfasurate de politie in zonele cu risc criminogen ridicat si in apropierea scolilor trebuie coordonate cu activitatea de paza, astfel incat agentii sa cunoasca potentialele amenintari si sa tina cont de acestea in executarea serviciului.

Profesorii si familia au un rol important care nu poate fi neglijat indiferent de masurile de securitate implementate.

In continuare nu exista standarde nationale privind executarea serviciului de paza in scoli si nu numai.

Avand in vedere aspectele exprimate, solicitam public IGPR, MAI si Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului organizarea unei reuniuni de urgenta in vederea stabilirii unor masuri coerente, a caror aplicare sa fie urmarita la toate unitatile de invatamant si de catre toti factorii responsabili.

Totodata, solicitam MAI transmiterea catre Guvern a proiectului noii legi a securitatii private, elaborat inca de la inceputul acestui an, dar nepromovat din motive pe care nu le cunoastem.

 

Adrian Baciu,

Preşedinte Asociaţia Profesională a Companiilor de Securitate

 

Share With: