Acţiune la nivel naţional pentru verificarea deţinătorilor legali de arme şi muniţii neletale supuse autorizării
În timpul unei acţiuni derulată pe parcursul a cinci luni, la nivel naţional, poliţiştii formaţiunilor arme, explozivi şi substanţe periculoase au dispus suspendarea dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării pentru 542 de persoane, iar faţă de 1.412 de persoane au dispus anularea dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării.
În perioada 10 septembrie 2012 – 18 ianuarie a.c., Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R. a coordonat, la nivel naţional, o acţiune privind verificarea deţinătorilor legali de arme şi muniţii neletale supuse autorizării.
Scopul acţiunii a fost acela de asigurare a unui climat de legalitate, precum şi verificarea îndeplinirii condiţiilor care au stat la baza acordării dreptului celor 66.687 persoane fizice, autorizate anterior intrării în vigoare a Legii nr. 117/2011, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004, privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată, de a deţine, purta şi folosi arme neletale supuse autorizării.
În prezent, la nivel naţional sunt înregistraţi 83.495 deţinători de arme neletale supuse autorizării, aproximativ 80 % fiind verificaţi în cadrul acţiunii.
În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii formaţiunilor arme, explozivi şi substanţe periculoase, împreună cu cei de la ordine publică, s-a dispus suspendarea dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării pentru 542 de persoane, conform prevederilor art. 59 alin. 2 lit. a din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată, deoarece persoanele faţă de care s-a dispus această măsură sunt învinuite sau inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie, potrivit legislaţiei în vigoare.
De asemenea, faţă de 1.412 de persoane s-a dispus anularea dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării, conform prevederilor art. 59 alin. 1, lit. a din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată. Dintre acestea, în 1.034 de cazuris-astabilit că titularul dreptului prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, iar în 378 de cazuri verificările au relevat faptul că deţinătorii au fost condamnaţi, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa închisorii mai mare de un an.