HomeStiriInterviuriInterviu cu Catherine Piana, Director General CoESS
interviu-cu-catherine-piana-director-general-coess

Interviu cu Catherine Piana, Director General CoESS

interviu-cu-catherine-piana-director-general-coess“Cum poate fi concurenta libera daca obligatiile administrative si financiare nu sunt respectate?” – un interviu cu Catherine Piana, Director General CoESS.

Industria de Securitate Privata se consolideaza la nivel european pentru a reusi sa faca fata provocarilor prezente, dar mai ales viitoare. Fie ca vorbim despre reglementari si legislatie sau despre bune practici in cresterea valorii oferite clientilor, nevoia de colaborare si cooperare este evidenta. CoESS (Conferation of European Security Services) reprezinta vocea unita a 23 de asociatii nationale, inclusiv Federatia Serviciilor de Securitate din Romania. Prezenta confirmata la evenimentul din 11 noiembrie 2015 (Ziua Securitatii Private) Catherine Piana, Director General CoESS, a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari.

 

Care este menirea CoESS si pe cine reprezinta?

Principalul obiectiv al CoESS este reprezentarea industriei europene de securitate privata in relatiile cu institutiile Uniunii Europene sau alte organizatii relevante. Prin tot ceea ce facem urmarim dezvoltarea domeniului pe termen lung. Valorile in care credem sunt siguranta, increderea, complianța și calitatea. CoESS a fost infiintata in urma cu 30 de ani si are ca membri, 23 de asociatii nationale din 18 tari europene. Printre sustinatorii organizatiei se afla si trei dintre liderii pietei europene de profil: Securitas, G4S si Prosegur. Activitatea CoESS vizeaza urmatoarele categorii: Paza si Protectie, Monitorizare și supraveghere video, Protectia infrastrucutrilor critice, Securitate Maritima si Portuara dar si Dialogul social. CoESS este unul dintre partenerii social ai Uniunii Europene si suntem consultati pe teme de politici, strategii și reglementări. Alaturi de un alt parteneri social, UNI Europa, in 2014 ne-am implicat in proiectul BEST Value Manual, finantat de UE si provovat in 14 limbi europene. Manualul poate fi descarcat la adresa www.securebestvalue.org

 

Ati devenit recent Director General CoESS. Care sunt planurile pe care le aveti pentru urmatorii ani?

interviu-cu-catherine-piana-director-general-coessCoESS este implicat in mai multe proiecte simultan, dintre care patru sunt cele care ilustreaza viziunea si strategia urmatorilor ani.

Suntem implicati activ in definirea legislatiei europene in domeniul UAV (Unmanned Aircraft Vehicle) mai cunoscute cu denumierea „drone” si care deschid numeroase oportunitati in industria de securitate privata. CoESS evidentieaza diversele roluri pe care dronele le au in activitatea de securitate si nevoia ca utilizarea acestora sa fie reglementata la nivelul pregatirii si licentierii utilizatorilor, in concordanta cu legislatiile nationale. De asemenea, CoESS va coordona realizarea unor scenarii de utilizare, care vor descrie modul in care dronele sunt utilizate in operatiunile specifice securitatii private si care vor fi aprobate de Autoritatile Aeronautice din fiecare tara.

In cadrul Comitetului European pentru Standardizare, sunt presedintele initiativei CEN TC 439 “Private Security Services”, prin care sunt definite criteriile de calitate pentru companiile si angajatii din domeniul securitatii private. Ne bucuram de suportul mai multor asociatii in acest demers, prin care asociatii, clienti si furnizori deopotriva sa definim criteriile de calitate pentru serviciile de securitate,care sunt un element cheie in protejarea oamenilor si proprietatilor.

Am publicat recent versiunea actualizata a unui white paper pe tema „Protecției Infrastructurilor Critice”, in care am prezentat mai multe studii de caz al unor parteneriate in regim public-privat. Aceasta denota faptul ca in Europa, se inregistreaza o tendinta evidenta de incredintare, de catre organismele publice, a activitatii de protectie catre companii specializate CoESS incurajeaza aceasta tendinta, care permite institutiilor statului sa se concentreze mai mult asupra sigurantei publice, iar companiilor private sa atinga un nivel ridicat de specializare, performanta si eficienta. Pentru optimizarea acestei cooperari, atat la nivel public-privat, cat si intre statele europene, este insa nevoie de un schimb intens si rapid de informatii. Ceea ce ma duce la urmatorul subiect: Amenintarile din Interior. Atacurile teroriste din ultimii ani, au dus la concluzia ca, cel putin in domeniul Infrastructurilor Critice, Amenintarile din Interior trebuie gestionate cu prioritate. Despre acest aspect exita numeroase teorii si de accea se impune un schimb mai intens de informatii intre tarile europene, precum si stabilirea unor bune practici. CoESS este coordonatorul unui program de doi ani, finantat de EU, denumit AITRAP, care isi propune sa dezvolte o serie de solutii pentru tratarea acestei probleme. La program, participa si companii precum Securitas si DHL.

La nivel personal, m-am alaturat CoESS in 2014, cu doar cateva luni inainte de atacul terorist de la Charlie Hedbo, iar intensitatea acestui moment precum si intensificarea migratiei au fost provocari majore. Reprezint o industrie care protejeaza oameni si bunuri, intr-o perioada plina de multiple si grave amenintari. Sunt o interfata intre profesionistii din industrie si institutiile europene sau alte grupuri de interes. Este o munca foarte interesanta si stimulativa, ceea ce ma motiveaza in fiecare zi sa dau tot ce am mai bun.

Cand m-am alaturat CoESS, industria de securitate privata nu imi era atat de cunoscuta. Prin urmare, folosesc perspectiva de „nou venit” pentru a ajuta la repozitionarea asociatiei, pentru a deveni mai vizibila, mai credibila si mai transparenta pentru toti factorii implicati. Este esential sa construim o relatie de incredere intre companii, angajați, clienti si publicul general, iar aici am o experienta bogata in urma activitatii derulate pentru asociatii similare.

 

Care sunt in opinia dvs, provocarile principale prin care trece industria europeana de securitate privata?

interviu-cu-catherine-piana-director-general-coessCred ca pot sumariza intr-un singur cuvant: CALITATE. Efortul de a impune calitatea si valoare in fata costului mic este obiectivul nostru principal, iar de aici pornesc toate actiunile si proiectele. In piramida lui Maslow, care fixeaza ierarhia nevoilor umane, siguranta si securitatea sun pe locul doi, dupa cerintele fiziologice. Daca nu exista siguranta si securitate, nu exista fundatia pe care sa putem aseza valorile care ne definesc, atat ca oameni cat si ca societate.

Furnizorii de securitate si siguranta, nu sunt furnizorii unor servicii obisnuite. Ei gestioneaza nevoi esentiale, care nu pot fi abordate pe principiul pretului cel mai mic. Cum poate fi un astfel de principiu constructiv pe termen lung? Evident, intelegem presiunea pe bugete, dar pretul nu poate fi criteriul exclusiv al achizitiei unor servicii esentiale pentru protejarea oamenilor si a bunurilor.

 

Ce reprezinta mai exact „Best Value Initiative” si care sunt asteptarile CoESS de a aceasta initaitiva?

Initiativa Best Value, finantata de Comisia Europeana si asumata de UNI Europa si CoESS, vizeaza crearea unui manual de bune practici pentru cumparatorii serviciilor de securitate, in sensul definitii criteriilor de achizitie care asigura atingerea unui nivel ridicat de calitate. Acest manual va oferi cumparatorilor argumentele necesare pentru a face achizitii bazate pe valoare si arata importanta cautarii, selectarii si alegerii celor mai bune servicii. Ce inseamna „best value” pana la urma?

Pentru client inseamna sa obtina cea mai buna oferta in parametrii definiti. De asemenea, inseamna sa obtina un raport optim intre pret si calitate, raport prin care sa obtina beneficii in concordanta cu nevoile sale si criteriile de alegere. Manualul este valabil in 14 limbi europene si are un site dedicat www.securebestvalue.org. Incurajam toti partenerii sa il foloseasca in relatiile de afaceri. In acest context, voi fi prezenta la evenimentul organizat de Federatia Serviciilor de Securitate din Romania, pe 11 noiembrie, la Bucuresti. Astept nu nerabdare acest eveniment, unde voi avea oportunitatea promovarii conceptului „best value” pe piata locala.

 

Exista opinii care considera ca initiativa „best value” interfereaza cu principiile unei concurente libere. Cum comentati acest aspect?

Nu inteleg aceasa abordare si pentru mine, situatia este chiar invers. Definirea unor criterii prin care funrizorii de servicii devin mai responsabili social (plata taxelor pentru forta de munca, spre exemplu) si profesional (pregatirea angajatilor in conformitate cu practicile din industrie) sunt in concordanta cu principiile unei concurente sanatoare si libere. Cum poate fi concurenta libera daca obligatiile administrative si financiare nu sunt respectate? Liber nu inseamna salbatic. Liber inseamna responsabil, iar aceste responsabilitati stau la baza initiative „best value”.

 

 

 

 

Share With: