HomeStiriInterviuriEXCLUSIV – Interviu cu Florin Marica, Area Manager pentru Romania si Bulgaria al UTC Fire & Security

EXCLUSIV – Interviu cu Florin Marica, Area Manager pentru Romania si Bulgaria al UTC Fire & Security

 

inerviu Florin Marica UTCCitiţi mai jos un interviu realizat de Securityportal.ro in exlcusivitate cu Florin Marica, Area Manager pentru Romania si Bulgaria al UTC Fire & Security.

 

1.Cum caracterizati piata de securitate din Romania?
Asa cum o percepem noi ca producatori de tehnologie, piata de securitate electronica din Romania este in plin proces de maturizare. Evolutia este pozitiva si din ce in ce mai mult influentata de nivelul in crestere al expertizei in zona end-user-ului. Consider foarte benefic trendul de promovare a unor noi generatii in zona managementului de securitate la beneficiar, a unor persoane tinere, ambitioase, cu un nivel al cunoasterii destul de ridicat si foarte preocupati de calitate. De asemenea, evolutia pietei din Romania din punct de vedere al volumului nu ne surprinde, fiind in mare masura in directa legatura cu performantele macroeconomice ale tarii si a puterii de cumparare. Pentru a defini mai bine abordarea noastra, piata locala are un segment bine conturat in zona rezidentiala (20%), unul destul de solid in zona comercial privata (45%) si cel de-al treilea care vizeaza securitatea nationala si infrastructura critica a Romaniei (35%). Procentele le-am estimat in baza investitiilor din 2010 si 2011. Zona rezidentiala este un motor puternic pentru configuratii mici unde din pacate inca se instaleaza foarte multe sisteme cablate ceea ce ridica costul instalatorilor cu manopera si materialele. In acest segment, pe termen lung eu mizez pe o migrare majora pe sisteme wireless. Zona comercial privata cred ca va contribui cu acelasi ritm de investitii ca in ultimii doi ani fiind direct dependenta de trendul economiei nationale si europene. Pe acest segment observam o orientare catre eficientizarea fiecarui metru patrat de constructie si de aceea sistemele de securitate integrate, flexibile si scalabile coroborate cu sistemele integrate de detectie incendiu si evacuare vocala vor impune un nou standard pe piata. In sectorul guvernamental si cel al protectiei infrastructurii critice, investitiile de pana acum au fost importante dar consider ca mai avem mult de lucru. Din pacate segmentul este direct dependent de cultura de securitate, nevoia de securitate, concept prin care trebuie mai intai investit in tehnologie, proceduri, training si cadru legislativ pentru ca mai apoi sa se poata cuantifica raportul dintre investitie si nivelul de raspuns la amenintari actuale sau potentiale.

2.Cum credeti ca va evolua piata pe termen mediu?
Eu sunt un optimist si de accea cred ca voi miza pe o piata cu o evolutie pozitiva din toate punctele de vedere, urmand directia ultimilor ani. Ca si volum insa asteptarile sunt limitate in jurul unui 1,3 % – 1,5% crestere.

3.Care sunt principalele neajunsuri ale mediului de securitate din Romania (companii, legislatie, institutii relevante ale statului, scandaluri, management etc) si care credeti ca ar fi cateva solutii posibile?
Cred ca ar fi mai articulat sa spunem neclaritati si neconformitati. Neclaritatile sunt generate de modul de evolutie al ciclului de creare a unui proiect, a unei cerinte, a unei necesitati. Cred ca datorita unor factori bugetari se sare foarte des peste pasi importanti in dezvoltarea unui proiect de securitate fizica. Aici eu consider ca ridicarea unui nucleu de proiectanti si consultanti de specialitate cu un nivel ridicat de expertiza ar putea impune un ritm normal si prin asta cu siguranta vom atinge performante inalte de calitate. Este de asteptat ca odata cu calitatea sa putem masura si evolutia mediului de securitate per ansamblu. Referitor la neconformitati, Romania are de investit in zona legislativa, de aplicare a stadardelor europene si nu in ultimul rand, de a crea mediul transparent de aplicare a legii.

4.Care considerati ca ar fi principalele elemente ce definesc in prezent societatea romaneasca (violenta in scoli, orientarea spre castiguri usoare, desconsiderarea legii, puterea institutiilor statutului etc.) si au impact semnificativ asupra pietei de securitate?
Eu cred in educatie. Cultura si nivelul de educatie pot influenta directiile de evolutie ale unei societati. De asemenea cred ca bunul simt nu are nimic in comun cu dificultatile de ordin financiar ce framanta societatea noastra in acesti ani. De asemenea cred ca anumite directii de evolutie ale unei societati trebuie implementate cu tarie pana la ultimul nivel, daca ele au fost in prealabil acceptate de acea societate. Dar pentru a fi acceptate, toate masurile trebuie explicate in detaliu cu evidentierea pasilor ce trebuie urmati si care sunt beneficiile implementarii. Extrapoland, suntem ceea ce stim, ceea ce nu stim nu ne intereseaza sau suntem total impotriva. Cred ca simtim fiecare dintre noi acest gen atitudine care cu siguranta afecteaza atat piata de securitate cat si intreg mediul de afaceri local.

5.Cum apreciati mediul concurential si respectarea legalitatii?
Fiind producatori de tehnologie, pentru noi respecatarea legislatiei si standardelor este obligatorie! Ca si leaderi de piata la nivel global incadrarea in litera si spiritul legii, tratarea cu responsabilitate si implicare totala in mentinerea mediului concurential in fiecare tara unde produsele noastre sunt comercializate sunt aspecte asumate pana la cel mai inalt nivel din companie. In ceea ce ne priveste, UTC cred ca exceleaza la capitolul conformitate. Am observat in ultimii ani ca si in Romania conformitatea si conceptul de „ethical business” se impune incet dar sigur.  

6.Care credeti ca ar trebui sa fie rolul Politiei Romane in ecuatia securitatii? Dar al organizatiilor de breasla sau al companiilor de asigurari?
Nu stiu daca Politia Romana, ca si institutie, ar fi cea mai in masura sa isi asume un rol major in ecuatia securitatii. Daca mediul legislativ ar fi unul performant si perfect aliniat standardelor din UE, ce stipuleaza nivele clare de calitate pe anumite segmente, poate o noua autoritate de reglementare sa aiba un rol important, acela de a verifica coerent, transparent si consecvent aplicarea legii. Consider ca si modul de licentiere in Romania ar trebui revizuit astfel incat insasi licenta sa reprezinte un factor de garantare a calitatii. Nu trebuie omis nici rolul IGSU sau al unor organisme certificate care sa isi asume acelasi rol ca Politia Romana dar pe zona protectiei vietii si a bunurilor. Companiile de asigurari ar trebui sa aiba un rol activ in mediul de securitate si protectie a bunurilor si vietii.

7.Cum apreciati nivelul culturii de securitate la nivelul companiilor din piata, atat al celor din domeniul securitatii, cat si al celor ce beneficiaza de astfel de servicii?
Dupa cum am mai spus, nivelul culturii de securitate din Romania se imbunatateste de la an la an. Personal sunt incantat sa observ din ce in ce mai multi tineri din zona de IT interesati de securitatea electronica. Interesul si autoeducarea sunt bune pana la un nivel de unde perseverenta, instruirea si certificarea sunt absolut obligatorii pentru un individ pentru a se specializa. Aici vorbim de ambele zone, atat de prestatori, cat si de beneficiari. Am observat nevoia de instruire, de cunoastere in amanunt si de certificare ca fiind in crestere si ajungand la un nivel ridicat de preocupare din partea instalatorilor. Se aloca bugete pentru aceste activitati. Din pacate, ideile si planurile sunt bune, dar ele trebuie puse in aplicare pentru a fi eficiente. Din pacate, volumul activitatilor curente coroborat cu dimensiunea resurselor disponibile fac de multe ori planificarea sau participarea la un curs de instruire/certificare sa fie dificila.
Daca in zona instalatorilor exista optiuni pentru cursuri de calificare sau certificare, pentru clientii finali variantele sunt foarte limitate. De cativa ani, in zona universitara, au fost create cursuri de specializare in domeniul nostru, activitati pe care le sustinem frecvent prin sustinerea unor colocvii pe teme de securitate fizica si analiza de risc si prin dotarea laboratorelor cu tehnologie de ultima ora. Pentru cei care sunt in zona beneficiarilor, incepand de anul acesta, ne-am propus sa organizam cel putin doua sesiuni de instruire pe domeniul sistemelor integrate de securitate electronica si pe zona sistemelor de detectie si prevenire a incendiilor. Aceste sesiuni vor fi gratuite si vor fi organizate in a doua jumatate a anului curent.

   
8.Cat de importanta este componenta de securitate in compania dvs (sau in grupul de companii din care face parte)?
Atat securitatea datelor si informatiilor, cat si securitatea si siguranta angajatilor si bunurilor sunt preocupari si activitati curente ale companiei noastre tratate cu maxima responsabilitate. Procedurile de instruire si preventie sunt la un standard inalt iar compania are o strategie clar definita la nivel global privind securitatea si siguranta. Pentru a exemplifica, de curand, UTC Climate, Controls and Security a inregistrat un nou record prin care in peste 23 de facilitati de productie la nivel global a fost depasit pragul de 1 milion de ore de productie fara intrerupere datorita incidentelor de munca.

9.Conduceti o companie de succes pe piata din Romania. Care a fost reteta succesului?
Inca suntem o echipa tanara pe piata locala, biroul de vanzari din Bucuresti fiind infiintat in Ianuarie 2009. Putem spune ca evolutia pozitiva din acesti 3 ani, inregistrarea unor rate de crestere de peste 40% in fiecare an, ne da increderea ca suntem pe drumul cel bun. Toate acestea au fost posibile datorita unei strategii bine elaborate si implementate la nivel regional si local. Printre elementele ce au stat la baza implementarii acestei strategii pot enumera consistenta, perseverenta, transparenta si etica. Suntem mandrii de rezultatele noastre in Romania si Bulgaria ceea ce ne creeaza premizele unor planuri ambitioase pentru viitor. De curand echipa noastra a fost consolidata de doi noi colegi care ne vor ajuta sa implementam o noua etapa de dezvoltare a afacerilor in regiune si sa creem un plus de valoare investitiilor noastre din Romania.

10.Care au fost cele mai importante momente din istoria companiei ce au marcat evolutia acesteia, cu bune si cu rele?
Din 2003, United Technologies Corporation (UTC) a investit aproape 9 miliarde USD în domeniul sistemelor de securitate electronica si al detectiei, alarmarii si stingerii incendiilor. Investitiile includ aproape 60 de achizitii, inclusiv mai multe tranzacţii de mari dimensiuni – cum ar fi Chubb in 2003, Kidde & Lenel în 2005, Initial si Marioff în 2007, precum şi multe altele mai mici.
Strategia noastra este de a dezvolta afaceri prin construirea si consolidarea prezentei în zone geografice cheie, precum SUA şi China, creşterea densităţii businessului şi acces la noile tehnologii (Lenel şi Marioff). Achizitia GE Security in Martie 2010 a fost o potrivire perfecta cu strategia UTC. Din 2010 si pana in prezent, UTC Fire & Security a mai suferit o transformare, prin unirea la nivel global cu Carrier formand un business cu venituri de peste 19 miliarde USD, 66 de mii de angajati si 67 de fabrici in intreaga lume – UTC Climate, Controls and Security.  

11.Care sunt planurile de viitor ale companiei dvs?
In urmatorii ani dorim sa ne consolidam pozitia pe piata locala si regionala, sa contribuim considerabil la dezvoltarea societatii si economiei prin cateva actiuni precum continuarea programului de internship pentru studenti, a sustinerii mediului academic, intesificarea organizarii de cursuri si forumuri dedicate profesionistilor din Romania si Bulgaria, instruirii si certficarii de specialisti ce vor dori sa utilizeze tehnologiile noastre.
Pe de alta parte, unirea cu Carrier deschide noi oportunitati si noi metode de abordare a catorva verticale de piata. Ne pregatim de investitii in Romania si Bulgaria chiar din acest an care speram ca vor contribui la atingerea obiectivelor noastre ambitioase pe termen mediu.

Share With: