EXCLUSIV – Interviu cu Adrian Jiloveanu, Director General al Romprest Security
Citiţi mai jos un interviu realizat de Securityportal.ro in exlcusivitate cu Adrian Jiloveanu, Director General al Romprest Security.
-
Cum caracterizati piata de securitate din Romania?
Securitatea naţională continuă să – şi demonstreze complexitatea. În bună măsură din cauza lumii în care traim şi soluţiilor proiectate pentru problemele sale. Mediul de securitate se află într-o continuă remodelare şi schimbare. Pentru provocări noi, se cer soluţii noi, care să răspundă realităţiilor. Piaţa românească a serviciilor de securitate este estimată la peste 80 de milioane de euro anual. Cu toate acestea, piaţa s-a dezvoltat artificial din cauza problemelor legate de evaziunea fiscală şi a serviciilor de calitate îndoielnică. Putem vorbi aici şi de o evaluare incompletă a cerintelor clientului ce duce la o neconcordanta între oferta societatii de securitate şi aceste solicitari.
-
Cum credeti ca va evolua piata pe termen mediu?
Piata de securitate este foarte fragmentata in prezent, fiind inregistrate un numar mare de societati de profil, dintre care circa 75% sunt de mici dimensiuni, insa companiile care nu au putere financiara sa traverseze perioada de criza si sa se autofinanteze, vor fi asimilate de cele mai puternice, criza economica afectand majoritatea sectoarelor de activitate, inclusiv cele din sfera serviciilor de security.
-
Care sunt principalele neajunsuri ale mediului de securitate din Romania (companii, legislatie, institutii relevante ale statului, scandaluri, management etc) si care credeti ca ar fi cateva solutii posibile?
Criza actuală – ca orice fluctuaţie ciclică, de altfel – se prezintă sub forma unui cumul de erori antreprenoriale care au dus la o alocare greşită a unui volum imens de capital la nivelul societăţiilor. Acest fapt presupune un scurtcircuit în mecanismul preţurilor şi competiţiei.
Colegii din domeniul securitatii, dau vina pe cadrul legal deficitar si sustin ca preturile de dumping impuse de firmele concurente ii impiedica sa isi desfasoare activitatea la un nivel calitativ ridicat. Consider ca, noi toti suntem vinovati pentru acest lucru, deoarece in goana dupa noi contracte, concuram cu preturi cat mai scazute, nu tinem cont de faptul ca nivelul calitativ al serviciilor prestate este direct proportional cu valoarea contractului, fapt ce conduce la devalorizarea serviciului prestat.
-
Care considerati ca ar fi principalele elemente ce definesc in prezent societatea romaneasca (violenta in scoli, orientarea spre castiguri usoare, desconsiderarea legii, puterea institutiilor statului etc.) si au impact semnificativ asupra pietei de securitate?
Este necesar ca oamenii să înţeleagă ce presupun serviciile de securitate privată, să cunoască oferta şi să poată alege în cunoştinţă de cauză ceea ce este mai bun pentru familia lor şi pentru comunitatea din care fac parte. De aceea, personal, consider că este nevoie de o perspectivă reinventată a conceptului de securitate privată în spaţiul public românesc. Oamenii trebuie sa inteleaga necesitatea si eficienta acestor servicii.
-
Cum apreciati mediul concurential si respectarea legalitatii?
Mediul concurential este definit ca – totalitatea conditiilor, factorilor, combinatiilor economice in cadrul carora se realizeaza concurenta in vederea obtinerii unor influente favorabile asupra mecanismului de functionare a pietei si, in ultima analiza asupra protectiei consumatorilor, a standardului bunastarii lor generale. In momentul actual piata serviciilor de securitate nu indeplineste, in opinia mea, criteriile necesare mentionate in aceasta definitie.
Una din problemele acestui mediu este slaba reglementare. O reglementare redusa, sau o atentie insuficient acordata din partea autoritatilor publice, poate conduce la crearea unui esec din punct de vedere economic, si anume la monopol.
-
Care credeti ca ar trebui sa fie rolul politiei romane in ecuatia securitatii? Dar al organizatiilor de breasla sau al companiilor de asigurari?
Toate aceste institutii trebuie sa aiba un rol de sustinere pentru functionarea eficienta a sistemului, sa reglementeze practicile anticoncurentiale si sa stabileasca limite pentru o buna functionare a acestui mecanism.
-
Cum apreciati nivelul culturii de securitate la nivelul companiilor din piata, atat al celor din domeniul securitatii, cat si al celor ce beneficiaza de astfel de servicii?
În ţara noastră nu există o cultură de securitate privată bine definită, iar instrumentele de implementare legislativă au limite şi nu susţin standarde înalte pentru aceste servicii.
Mai mult, din pacate nici institutiile de informare in masa nu promoveaza necesitatea securitatii, de cele mai multe ori masurile de securitate fiind contestate si nerespectate, iar cei responsabili cu aplicarea acestor masuri sunt blamati.
-
Cat de importanta este componenta de securitate in compania dvs ( sau in grupul de companii din care face parte)?
Este esentiala in conditiile in care noi furnizam servicii de securitate partenerilor nostrii.
Dezvoltam securitatea companiei noastre pe mai multe dimensiuni. O prima dimensiune este securitatea informatica sau cyber threat. Din aceasta perspectiva, societatea, a implementat masuri de protectie atat a sistemelor si echipamentelor exploatate, cat si a datelor si informatiilor gestionate.
O alta dimensiune o reprezinta verificariile de securitate (background check) asupra potentialilor nostrii salariati. Sub acest aspect avem cooperari eficiente cu institutiile abilitate ale statului.
-
Conduceti o companie de succes pe piata din Romania. Care a fost reteta succesului? Care au fost cele mai importante momente din istoria companiei ce au marcat evolutia acesteia, cu bune si cu rele?
Existam in piata de profil de aproape noua ani. Consider, ca fiecare zi din acesti ani au marcat, intr-un fel sau altul, evolutia companiei. Succesul companiei, are la baza o echipa puternica si devotata, fara de care nu putem sa dezvoltăm şi furnizăm soluţii progresive pentru industria securitatii, care să vină în întâmpinarea necesităţilor clientilor nostrii. Cultivăm o atitudine pro-activă şi abordam securitatea din perspectiva celor mai noi tendinţe. Personalul nostru îndeplineste standardele de calificare, experienţa şi cunoştinţele specifice necesare. Toti salariatii parcurg programe de formare profesionala si perfectionare, dezvoltate pe module de instruire initiala si recurenta, de baza si specifica. NOI credem în profesionalism, eficienţă şi eficacitate, cultură de securitate, cunoaştere, pro-activitate, inovaţie, creativitate, concentrarea eforturilor pe resursele disponibile, adaptare inteligentă a resurselor, integrarea optimă a sistemului de securitate în activitatea specifică clientului, menţinerea echilibrului în relaţia costuri – beneficii, dinamică, flexibilitate şi adaptare permanentă.
-
Care sunt planurile de viitor ale companiei dvs?
Speram sa ajungem la nivelul de performanta care ne va permite sa dezvoltăm parteneriate şi contacte atât la nivel naţional cât şi internaţional cu organisme reprezentative pentru domeniul securitatii.
Urmărim cultivarea şi încurajarea realizării şi aplicării măsurilor de securitate prin dezvoltarea lucrului în echipă indiferent de responsabilitatea funcţiei de bază a angajaţilor.
Societatea noastra accentuează necesitatea promovării culturii de securitate, prin conştientizarea importanţei măsurilor de securitate de către toti cetatenii, indiferent de statutul social.