1. Cum caracterizati piata de securitate din Romania?
1. Piata de securitate in Romania este in formare din toate punctele de vedere: profesionalism, calitate servicii, concurenta, etica etc ceea ce presupune o serie de neajunsuri si de cautari. In acelasi timp se poate aprecia un trend pozitiv in sensul de profesionalizare si specializare (din nou, un aspect specific pietelor in formare).
2. Cum credeti ca va evolua piata pe termen mediu?
2. Este foarte greu de apreciat evolutia pietei de securitate mai ales datorita faptului ca se suprapun o serie de conjuncturi deosebite: piata in formare, criza financiara, modificarile legislative etc. Semnele sunt totusi bune si sper sa observam o crestere din toate punctele de vedere.
3. Care sunt principalele neajunsuri ale mediului de securitate din Romania (companii, legislatie, institutii relevante ale statului, scandaluri, management etc) si care credeti ca ar fi cateva solutii posibile?
3. Consider ca cele mai importante neajunsurile sunt:
lipsa unei legislatii complete si coerente
lipsa de suport si interesul limitat al autoritatilor statului in domeniul securitatii
slaba calitate a serviciilor prestate de companiile de securitate
slaba calitate si pregatire a celor care beneficiaza de servicii de securitate care in cele mai multe cazuri nu stiu ce sa ceara de la furnizori
bugete insuficiente alocate securitatii, mai ales in zona privata
4. Care considerati ca ar fi principalele elemente ce definesc in prezent societatea romaneasca (violenta in scoli, orientarea spre castiguri usoare, desconsiderarea legii, puterea institutiilor statutului etc.) si au impact semnificativ asupra pietei de securitate?
4. Desigur ca si mediul de securitate este influentat de factorii culturali specifici fiecarui popor. In cazul societatii romanesti principalele carente sunt in opinia mea urmatoarele:
desconsiderarea legii si cetatenilor de rand
cine poate “oase roade” – luand exemplul oferit de viata politica, toti incearca sa obtina usor foloase necuvenite, apropae la toate nivelurile
lipsa de responsabilitate civica
5. Cum apreciati mediul concurential si respectarea legalitatii?
5. Mediul concurential in securitate este mai prezent si mai diversificat in zona de echipamente. In zona serviciilor de paza umana concurenta se manifesta aproape exclusiv la nivelul pretului (pretul cel mai mic avand castig de cauza). Din punct de vedere al legalitatii avem de-a face cu o situatie asemanatoare: firmele de paza umana apeleaza la tot felul de artificii mai putin legale pentru a putea mentine un pret foarte mic. Toate aceste artificii insa se rasfrang asupra angajatilor si calitatii serviciilor oferite.
6. Care credeti ca ar trebui sa fie rolul Politiei Romane in ecuatia securitatii? Dar al organizatiilor de breasla sau al companiilor de asigurari?
6. Politia nu are la dispozitie o legislatie corespunzatoare si nici oameni pregatiti ca sa faca mai mult. Prin urmare nu cred ca ne putem astepta la schimbari semnificative in viitorul apropiat. Companiile de asigurari ar putea sa ajute mai mult domeniul impunand prime mai mari sau mai mici in functie de nivelul securitatii existent sau chiar sa refuze asigurarea anumitor bunuri sau activitati daca nu beneficiaza de un grad minim de securitate. Din perspectiva companiilor de consultanta in domeniu nu cred ca se poate vorbi deoarece in Romania inca nu exista astfel de intreprinderi la modul serios si profesionist.
7. Cum apreciati nivelul culturii de securitate la nivelul companiilor din piata, atat al celor din domeniul securitatii, cat si al celor ce beneficiaza de astfel de servicii?
7. Pe o scala de la 1 la 10, apreciez nivelul culturii de securitate undeva la 3, maxim 4 in zona privata si 1-2 la companiile de stat. Diferenta se explica prin interesul mai mare pe care companiile private il acorda protejarii propriilor valori.
8. Cat de importanta este componenta de securitate in compania dvs (sau in grupul de companii din care face parte)?
8. In compania noastra securitatea este o preocupare constanta dar care are o serie de limitari, mai ales de natura financiara. Existenta unui manager de securitate dedicat reprezinta nu doar nevoie de a administra securitate in mod eficient, ci si desemnarea securitatii ca o valoare importanta in cadrul companiei
9. Conduceti o companie de succes pe piata din Romania. Care a fost reteta succesului? Care au fost cele mai importante momente din istoria companiei ce au marcat evolutia acesteia, cu bune si cu rele?
9. Cele mai semnificative zone ale securitatii, atat din perspectiva bugetului cat si a importantei, sunt reprezentate de securitatea fizica si securitatea angajatilor. Cred ca acelasi lucru este valabil la majoritatea companiilor deoarece cele mai importante valori ce trebuie protejate sunt omul si elementele materiale existente in fiecare locatie.
10. Care sunt planurile de viitor ale companiei dvs?
10. Ca manager de securitate, planurile mele sunt de a crea un sistem de securitate care sa fie in acelasi timp eficace (sa asigure o protectie corespunzatoare) si eficient (un raport bun performanta / costuri). Acest lucru presupune realizarea unei armonii intre oameni, echipamente si proceduri pentru combaterea riscurilor la nivelul obiectivelor noastre.
Profil companie:
An de infiintare: 1998 – anul de infiintare al URSUS SA. Dupa o serie de achizitii si fuziuni, in 2005 ia nastere Ursus Breweries SA
Membra a grupului: SABMiller plc
Domeniu: productie si distirbutie de bere. Principalele marci sunt: Ursus, Timisoreana, Azuga, Ciucas, Stejar, Redd’s, Grolsch, Miller Genuine Draft, Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzuro.
Gama de servicii de securitate folosite: paza umana, instalare, mentenanta, service sisteme tehnice de securitate, monitorizare si interventie, servicii de investigatii
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…