HomeStiriBusiness & TehnologieTehnologia blockchain, folosită pentru securitatea bancară
tehnologia-blockchain-folosita-pentru-securitatea-bancara

Tehnologia blockchain, folosită pentru securitatea bancară

tehnologia-blockchain-folosita-pentru-securitatea-bancaraBănci și instituții financiare din întreaga lume se îndreaptă către folosirea tehnologiei blockchain pentru o securitate mai bună.

În prezent, tehnologia ”blockchain” este utilizată ca sistem de tranzacționare pentru bitcoin, dar există deja perspective pentru utilizarea acesteia în zona de securitate a dispozitivelor IoT, conform clubitc.ro.

Șapte bănci mari din Europa sunt partenere în cardul unei platforme financiare care folosește tehnologia blockchain. Se dorește lansarea platformei undeva pe la jumătatea lui 2017,conform coindesk.com.

Denumită Digital Trade Chain (DTC), inițiativa a apărut ca urmare a unui concept dezvăluit anul trecut în iulie de banca KBK din Belgia. Cei care susțin dezvoltarea platformei vor să stabilească un loc sigur de administrare a tranzacțiilor care implică trimiterea produselor înainte ca acestea să fie plătite, ceea ce înseamnă că încrederea dintre cei care fac tranzacția este necesară.

Băncile implicate – KBC, Deutsche Bank, HSBC, Natixis, Rabobank, Société Générale și UniCredit – au semnat un memorandum de înțelegere care va sta la baza dezvoltării pe viitor.

Din noiembrie anul trecut, un număr de instituții financiare și firme din Korea de Sud lucrează la implementarea tehnologiei blockchain în serviciile si infrastructura lor, scrie bitcoinmagazine.com.

Pe măsură ce tehnologia privată blockchain se maturizează, mulți caută să înlocuiască vechile rețele cu noua tehnologie care promite să îmbunătățească experiența utilizatorilor și securitatea.

În prezent, cea mai activă zonă de interes este suplimentarea sau înlocuirea infrastructurii naționale de chei prin folosirea unei infrastructuri de chei construite folosind tehnologia blockchain.

Mai nou, banca Credit Mutuel Arkea din Franța utilizează o tehnologie inovativă care înregistrează tranzacțiile inviolabil și ajută la identificarea celor 3,6 milioane de clienți, scrie clubitc.ro

Tehnologia a fost implementată pentru creșterea calității serviciilor și pentru eficientizarea proceselor, eliminând acțiunile complexe și de lungă durată. Identificarea tradițională a clienților poate fi un proces greoi și consumator de timp, care uneori nu reușește din prima sau necesită procese repetitive din partea clienților. Astfel, autentificarea se realizează utilizând tehnologia de date ”blockchain”, care practic reține toate datele de autentificare, dar asigură accesul acestora doar când se întrunesc condițiile de accesare, astfel, clienții nu mai sunt nevoiți să introducă datele de autentificare la fiecare tranzacție sau activitate bancară.

După o planificare de 8 luni, banca a început testările și procesele de dezvoltare a unui sistem operațional de acest tip, împreună cu IBM, pentru implementarea unui sistem eficient de permisiuni pentru utilizatori. IBM a utilizat tehnologii precum IBM Studio pentru design, IBM Bluemix Garage și Blockchain Services pentru dezvoltarea parametrilor de operare, și platforma de cloud IBM Bluemix. Sistemul general a fost construit pe platforma open-source Hyperledger Project, la dezvoltarea căreia a participat și IBM.

 

 

 

Share With: