Suspecti de clonare de carduri, depistati
Grupare infracţională care amplasa dispozitive de copiere a datelor de pe carduri bancare la ATM-uri din Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara şi Braşov, destructurată.
Datele obţinute prin copiere erau ulterior inscripţionate pe cartele PVC, iar în unele cazuri chiar pe cartele de metrou, care erau folosite la efectuarea retragerilor frauduloase de numerar.
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul B.C.C.O. Craiova, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pe parcursul unei anchete s-a desfăşurat timp de 12 luni, au destructurat o grupare specializată în confecţionarea de echipamente de copiere a cardurilor bancare la ATM – uri, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de retrageri frauduloase de numerar.
Grupul infracţional era format din şase persoane, toate din judeţul Dolj. Acestea confecţionau echipamente electronice, le asamblau şi realizau dispozitive identice ca mărime şi culoare cu părţile componente ale bancomatelor.
Dispozitivele în cauză erau instalate pe ATM-uri din Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara şi Braşov, unde erau copiate informaţiile de pe banda magnetică a cardurilor, precum şi codul P.I.N. aferent.
Datele obţinute erau prelucrate şi inscripţionate pe cartele P.V.C. cu bandă magnetică (inclusiv cartele de metrou) şi ulterior erau folosite pentru retrageri frauduloase de numerar.
În urma retragerilor frauduloase de numerar efectuate cu clone ale cardurilor bancare copiate, membrii grupării au creat un prejudiciu estimat până în prezent la 50.000 de lei.
În luna mai 2011, doi dintre membri ai grupării, R. Laurenţiu, de 24 de ani şi E. Elkhawad, de 22 de ani, ambii din Calafat, au fost prinşi în flagrant în timp ce demontau dispozitivele artizanale de skimming, pe care le montaseră anterior pe două bancomate din Bucureşti, cei doi fiind arestaţi preventiv.
Cercetările au fost continuate, iar la data de 7 decembrie 2011 a fost reţinut şi ulterior arestat al treilea membru al grupării infracţionale, G. Călin, de 23 de ani, din Craiova.
Ultima activitate din cadrul anchetei a avut loc la data de 16 mai a.c., când au fost efectuate trei percheziţii la locuinţele celorlalţi membri ai grupării, fiind puse în aplicare autorizaţiile de percheziţie obţinute de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Astfel, de la locuinţele suspecţilor F. Virgil, de 22 de ani, din Calafat, P. Alin, de 29 de ani, din Craiova, care nu a fost găsit acasă şi B. Gabriel, de 27 de ani, din Prunet, judeţul Dolj, au fost ridicate componente electronice şi dispozitive destinate fraudării cardurilor bancare, hard-disck- uri, medii de stocare optice şi mulaje ce foloseau la confecţionarea dispozitivelor de skimming.
Împotriva celor în cauză a fost începută urmărirea penală pentru deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, falsificarea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate, F. Virgil şi B. Gabriel fiind reţinuţi pentru 24 de ore.
La data de 17 mai a.c., cei doi suspecţi au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti cu propunere de punere în mişcare a acţiunii penale şi arestare preventivă şi de asemenea cu propunere de arestare în lipsă faţă de P. Alin, propuneri însuşite în totalitate de procurori.
La aceiaşi dată, cei doi suspecţi au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a acestora pentru 29 de zile.
Cercetările sunt continuate de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Recomandari preventive:
-Asigură-te că semnezi pe verso-ul cardului imediat ce îl primeşti!
-Înainte de a călători, verifică funcţionalitatea cardului şi soldul disponibil!
-Păstrează chitanţele şi confruntă-le cu extrasele de cont lunare, pentru a te asigura că toate tranzacţiile au fost efectuate corect. Raportează imediat orice eroare sau tranzacţie suspectă!
-Nu încredinţa/împrumuta cardul altcuiva. Cardul este nominal, iar drept de utilizare are doar titularul!
-Nu lăsa la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre card!
-Anunţă imediat banca dacă îţi schimbi datele personale (adresa, număr de telefon etc.)!
-Dacă ţi se blochează cardul în bancomat, nu cere şi nu permite ajutorul
nimănui şi mai ales nu spune nimănui PIN-ul şi nu facilita ca cineva să stea aproape de tine atunci când introduci PIN-ul! S-ar putea sa fie chiar hoţul!
-Nu părăsi bancomatul după ce acesta ţi-a reţinut cardul. Anunţă imediat banca, prin intermediul telefonului mobil (dacă banca este închisă), apelând la un reprezentant al bancii (daca banca e deschisă) sau sună la poliţie pentru a cere ajutor! În acest fel impiedici hotul să pună mâna pe card!
-Dacă scoţi bani de la un bancomat, verifică de fiecare dată să nu fie alte persoane în jur care să poată vedea codul PIN pe care îl introduci!
-Mascheză tastatura bancomatului la introducerea codului PIN!
-Dacă sesizezi pe carcasa bancomatului ataşate dispozitive suspecte (adiţionale), anunţă imediat unitatea bancară căreia îi aparţine sau Poliţia!
-La efectuarea unei plăţi cu cardul la comercianţi, solicită realizarea acesteia în faţa ta şi cere un exemplar al chitanţei eliberate de dispozitivul POS!
-Nu răspunde la mesaje e-mail (de poştă electronică) prin care se solicită, sub diverse pretexte, date personale şi ale conturilor de card, chiar dacă la prima vedere par a fi din partea unor bănci sau altor instituţii financiare ori companii!