Potrivit Parlamentului European, dronele pot reprezenta un risc pentru avioane, precum şi pentru viaţa privată a oamenilor, pe lângă beneficiile pe care le oferă folosirea lor în diverse domenii, scrie curierulnational.ro.
Ca atare, membrii comisiei pentru transport din cadrul Parlamentului European au aprobat modificările normelor UE pentru siguranţa aviaţiei, care se referă şi la drone.
Standardele tehnice şi de securitate, care variază de la o ţară la alta, dau mari bătăi de cap operatorilor de trafic, dar şi producătorilor. Acum, europarlamentarii vor ca dronele mai uşoare de 150 de kg să fie reglementate la nivel european, pentru a asigura o coerenţă, mai ales în ceea ce priveşte respectarea vieţii private. Printre aceste reglementări se află şi înregistrarea obligatorie a dronelor mai mici de 250 de grame.
„Dronele sunt din ce în ce mai vizibile în viaţa noastră de zi cu zi. Acestea creează tot felul de noi oportunităţi pentru oameni şi companii. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă că pot avea loc accidente sau pot fi produse daune. Prin urmare, suntem ferm în favoarea unor noi reguli care să presupună inclusiv înregistrarea dronelor care cântăresc peste 250 de grame, pentru că cel care manevrează aceste drone în spaţiile publice trebuie să aibă competenţele necesare. Acest lucru nu va afecta dronele de jucărie, pe care cei mai mulţi oameni le folosesc acum”, a declarat raportorul Marian-Jean Marinescu (PPE, România), după votul comisiei.
Anul trecut au fost vândute aproximativ 1,7 milioane de drone, 98% dintre acestea având o greutate de până în 2 kg, notează PE, precizând că, în prezent, sunt în funcţiune peste 3 milioane de drone, exceptând „jucăriile” şi modelele tip avioane.
În multe state europene înălţimea la care pot zbura acestea este cuprinsă între 100 şi 150 metri.
În perioada 19-20 octombrie 2016, Consiliul Europei și Uniunea Europeană, în cooperare cu Jandarmeria Română, au organizat, la București, o conferință care a reunit oficiali și experți din 12 state din regiune pentru a promova noua Convenție a Consiliului Europei referitoare la o abordare integrată a siguranței, securității și serviciilor la partidele de fotbal și la alte evenimente sportive și a încuraja implementarea bunelor practici cuprinse în aceasta în cadrul legislației naționale, se precizează într-un comunicat al Jandarmeriei Române.
Experții Consiliului Europei au identificat principalele tendințe în acest areal de competență, iar printre ele se numără o creștere a utilizării neautorizate de drone în cazul partidelor de fotbal.
Pe site-ul de știri al Parlamentului European europa.eu sunt ilustrate cerințele pentru operare ale dronelor: să fie pilotate la o distanță de 50 de metri de orice obiect, clădire sau persoană; să se mențină la o altitudinde între 50 și 75 de metri; să fie mereu în raza vizuală a celui care o pilotează și posibilele scopuri de folosire ale acestora.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…